Золота година ресторанів: як дозвіл працювати до 23:00 змінив прибутки столичних закладів

З 1 вересня кав’ярні та ресторани у Києві отримали офіційний дозвіл працювати на годину довше - до 23:00. Це призвело до зростання середньодобової відвідуваності на 10%.

Цього дозволу від міської влади підприємці вимагали два місяці, а скільки це вже допомогло заробити, розповіли ресторатори.

Як додаткова година змінила роботу?

Це дуже важливе рішення, яке нам додало 10% до товарообігу, – говорить співвласник ресторанної мережі La Familigia Михайло Бейлін

У закладах цієї мережі останнє замовлення у клієнтів тепер приймають о 22:20.

За словами ресторатора Дмитра Борисова, додаткова година є великою перевагою ддя клієнтів, які можуть не поспішати, а спокійно посидіти у закладі. Відвідуваність його київських ресторанів збільшилася на 10% і настільки ж зріс виторг. 

У моїх закладах немає такого поняття, як “останнє замовлення”. Ми працюємо для клієнтів стільки, скільки потрібно, – говорить Борисов. 

За словами керівника мережі La Famiglia Генріха Дерінга, обсяг столичного ринку ресторанів і кафе становить приблизно 140 млн грн на день.

У закладах з демократичними цінами додаткова година роботи збільшить оборот на 15%, а у преміальних ресторанах на 10%. У грошовому вираженні це приблизно 14 млн грн на день.

Хто не отримав прибутку?

Додаткова година вплинула не на всіх, ресторатор Євген Таллєр продовжив час роботи своїх "Міністерств Шаурми" та "Міністерства Чебуреків" до 22:30, але не відчув сильної різниці у прибутку.

Причини – транспортні витрати команди і фактор звички, бо люди вже звикли до попередніх розкладів роботи закладів, – каже Таллєр. 

Читайте також: Магазини, кав’ярні та аптеки: “Укрзалізниця” анонсувала аукціони з оренди площ для бізнесу

Але роботу свого нового закладу "Міністерство десертів" підприємець все ж вирішив продовжити до 23 години. У цьому закладі ширший формат з коктейлями і повноцінним меню, тому це має сенс, каже Євген Таллєр. 

Forbes