Три українки відкрили у Фінляндії магазин з національними делікатесами “Сопілка”

У столиці Фінляндії Гельсінкі відкрився перший магазин українських делікатесів “Сопілка”. Точка запрацювала у торговельному центрі Malmintori, що в районі Малмі.

Магазин площею 15 квадратних метрів заснували три родички-українки. Одна з них - уродженка Харкова Наталя Герман, жінка живе у Фінляндії вже 22 роки і працювала у сфері IT.

Минулого року до Наталі приїхали рідна сестра Ганна Лугова та двоюрідна сестра Оксана Кічко. Українкам було складно знайти роботу через незнання фінської мови.

2 13 1024x768 1 | 1

Історія відкриття

У березні Наталі подзвонив фінський знайомий, у якого є фотобізнес в Малмі. Він сказав, що хотів би здати українцям приміщення за вигідною ціною, і спитав, чи не має вона якоїсь ідеї.

Тоді і народилась ідея концепції майбутнього магазину. Українкам дуже не вистачало звичних продуктів у чужій країні і вони вирішили відкрити магазин українських делікатесів.

Наприклад, у нас можна купити 35 видів різноманітних українських цукерок від таких фабрик як “Рошен”, “Бісквіт”, “Лукас”, харківське печиво, соки Одеського консервного заводу, мариновані помідори та баклажанну і кабачкову ікру від заводів “Ніжин” і “Верес”, гречку, пшоно та інші крупи, квас “Тарас”, – розповідає Наталя.

Незабаром у продажу мають з’явитися додаткові позиції, адже клієнти просять додати молочні продукти, кисломолочний сир, а також українські торти, тістечка і морозиво.

Читайте також: Тетяна Чубак, “Подоляни”: про підсилення tenant-mix, зміни трафіку та підтримку переселенців

Основна складність полягає у тому, що імпорт багатьох продуктів з України заборонений через те, що це ще не територія Євросоюзу. Так, під повною забороною імпорт продукції зі свинини. Але ми домовилися із мʼясною фабрикою “Глобино”, що спеціально для нас робитимуть курячі ковбаси, курятину привозити з України можна, – каже Наталя Герман.

Також підприємиці переживають, що на маленькій площі не вміститься морозильна камера.

Yle