Середній чек та ціни зростають. Як працює ресторанний ринок України в умовах відключень та мобілізації (інфографіка)

Ресторанний ринок України показав позитивну динаміку у першій половині 2024 року. Виручка та середній чек закладів зростають внаслідок підняття цін, але відвідуваність сповільнилася в останні місяці, розповідає CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек.

За даними дослідження компанії, виручка закладів громадського харчування показала зростання на 16% у порівнянні з I півріччям 2023 року.

photo 2024 08 01 10 44 22 | 1

Середній чек закладів за півроку зріс на 13% до 148 грн у порівнянні із тогорічним показником. Зростання середнього чеку — внаслідок підняття цін. Ресторатори вимушені підіймати ціни через зростання витрат на комунальні платежі, зарплати персоналу й генерацію електрики. Більшість з підприємців закупили чи орендують генератори, частина дивиться в бік сонячних панелей. Є й ті, хто розглядає закупку напівготових продуктів, які значно скорочують час приготування у закладі, - пояснює Єрошек.

photo 2024 08 01 10 43 29 | 2

У лютому-квітні відвідуваність кафе та ресторанів зростала, але вже у травні-червні обвалилася. Серед можливих причин СЕО Poster називає економічну невизначеність та посилення мобілізації. Втім, загальний показник за півроку виявився позитивним: +2% за перші шість місяців 2024-го.

photo 2024 08 01 10 43 29 2 | 3

Попри складі обставини, в яких змушені працювати підприємці, український ринок громадського харчування не зупиняється.

У I півріччі 2024 року за ресторанними КВЕДами вже зареєструвалося 7617 ФОП та ТОВ, що на 3% більше, ніж за такий же період торік.

photo 2024 08 01 10 43 30 | 4

Читайте також: Про повне відновлення говорити зарано? Результати першого півріччя 2024-го для ринку торговельної нерухомості

*Довідка. Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта — 8500 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України.