В Україні з’являються перші REIT-фонди: як може змінитись ринок комерційної нерухомості

С начала 2023 года в Украине начали появляться REIT-фонды (фонды инвестирования в недвижимость). Их деятельность направлена на вложение средств в строительство коммерческой недвижимости, способной приносить постоянную прибыль в будущем.

О том, как REIT-фонды могут повлиять на отечественный рынок недвижимости, рассказал соучредитель и управляющий партнер компании INSPI Development Владимир Семенцов. УСТЦ предлагает самое интересное из его комментария.

Толчок к развитию

За словами Семенцова, сьогодні такі фонди допомагають зберігати та примножати заощадження, а після війни можуть стати потужним поштовхом для розвитку ринку нерухомості.

Експерт пояснює, що REIT-фонди вкладають зібрані кошти інвесторів в об’єкти нерухомості, які дають постійний дохід. Переважно це комерційні об’єкти, що здаються в оренду.

У 2023 році дохід гривневих депозитів з урахуванням інфляції не перевищить 6%, а валютних депозитів — до 3%. З цих доходів доведеться віддати 19,5% — 18% податку на доходи фізосіб та 1,5 військового збору. Із вкладень у REIT -фонди доведеться віддати — 9% податку на дивіденди, 1,5% військового збору та винагороду фонду у розмірі до 1-1,5%. Тобто інвестор втратить у вигляді податків і комісії лише 11-12% від гривневого вкладу, — пояснив Володимир Семенцов.

Читайте также: Скидки, персональный подход и ротации. Как война изменила сотрудничество ТРЦ с арендаторами

На його думку, протягом 2-3 років після перемоги, в Україні з’являться REIT-фонди, які стануть каталізаторами зростання ринку комерційної нерухомості. Також на вітчизняний ринок можуть вийти і міжнародні REIT-фонди.

Телеграф