Ресторани та кафе зі стріт-ритейлу можуть перейти до ТРЦ
Зростання цін на енергоносії призвело до кризи ресторанного ринку в Україні, повідомила співзасновник Національної ресторанної асоціації України (НРАУ) Ольга Насонова.
«Ми всі очікували на труднощі з опалювальним сезоном, але платіжки за комунальні послуги виявилися шоком для багатьох. Заклади площею понад тисячу кв. м змушені платити 500-800 тис. грн на місяць за електрику та газ. Минулого року у холодні місяці цифри були вдвічі нижчими. Як підсумок — дуже багато хто задумався про переїзд, продаж чи просто закриття закладів», — прокоментувала Ольга Насонова.
Читайте також: У ТРЦ Nikolsky відкрився Virgin Izakaya Bar
Вона виділила кілька трендів: зміна формату на центральних вулицях міст із зменшенням площі; активне відкриття у спальних районах, де орендна плата нижча; витіснення локальних точкових брендів мережевими закладами.
Співзасновник НРАУ також припустила, що можуть бути такі варіанти розвитку подій як релокація кафе та ресторанів у ТРЦ (на фудхолах або у форматі ярмарків). Ще одна можлива альтернатива — переорієнтація на вищий ціновий сегмент.