McDonald’s відкриє 9 ресторанів у 2025 році: де очікувати нові заклади

Станом на початок 2025 року мережа McDonald's в Україні налічує 124 ресторани, з яких 109 працюють. У планах на цей рік відкриття ще дев'яти нових ресторанів в Україні. 

Про це повідомив фінансовий директор McDonald's в Україні, Чехії та Словаччині Олександр Богородов, пише LIGA.net.

Також 15 закладів мережі наразі закриті через безпекові причини — це ресторани у Харкові, Запоріжжі, Сумах та Миколаєві. Минулого року відкрили вісім нових ресторанів. Загалом керівництво говорить про потенціал у 500 закладів в Україні, до якого прагне мережа.

Ми щороку переглядаємо цифри, які стосуються населення України, можливостей, які існують в різних регіонах. І наразі, за нашим аналізом, в нас є потенціал для мінімум 500 ресторанів в Україні. Тобто нам ще рости і розвиватися, – зазначив фінансовий директор.

Конкретних міст, де будуть відкриті нові заклади, у компанії не називають. Однак зазначають, що пріоритетними напрямками будуть центральні та західні регіони, що пов'язано з безпековою ситуацією.

Також, як вже відомо, перший ресторан мережі у Закарпатті відкриється в Ужгороді вже цієї весни, а друге на черзі місто Мукачево.

Збільшення присутності у вже відкритих міст

Окрім нових регіонів, за словами операційного директора компанії Дмитра Корбута, компанія планує збільшувати свою присутність у містах, де вже функціонують ресторани McDonald's. Така стратегія пов'язана з оптимізацією логістичних процесів та ефективнішим управлінням ресурсами.

Ми відкриваємося в нових місцях, але також хочемо нарощувати присутність в містах, де ми вже відкриті. З погляду бізнесу це простіше і ефективніше. Адже йдеться про оптимізацію внутрішніх процесів, управління талантами, логістику. І відкриття минулого року у Львові, Києві та інших містах це підтверджує, – зазначив Дмитро Корбут.

Експансія в невеликі містечка

Стратегія розвитку McDonald's в Україні поряд з відкриттям закладів у великих містах передбачає відкриття ресторанів і у невеликих містечках.

Приміром, у 2024 році відкрився заклад у місті Боярка, що за 20 кілометрів від Києва, де населення складає 50 000 осіб. Роком раніше мережа відкрила заклад в Олександрії на Кіровоградщині (76 000 населення) та Яремче Івано-Франківської області з населенням у майже 8 000 мешканців.

Для McDonald's ключовим фактором при виборі місця для нового ресторану є наявність достатньої кількості потенційних клієнтів, які будуть постійно відвідувати заклад. Відкриття ресторану в Ковелі, який не є великим містом, але є центром громади, підтверджує готовність компанії розглядати різні міста для розширення своєї мережі, – зазначив операційний директор.

Інвестиції в мережу

Точних цифр інвестицій у розширення мережі наразі назвати не можуть у компанії. За словами фінансового директора Олександра Богородова, у 2024 році на відкриття восьми нових ресторанів та реконструкцію наявних закладів було інвестовано 1,8 млрд гривень.

Суму інвестицій у 2025 році спрогнозувати важко через нестабільність курсу валют та загальну економічну ситуацію. Однак вона однозначно перевищить минулорічний показник. Частина коштів також буде спрямована на відновлення та реконструкцію наявних ресторанів.

Локалізація виробництва продукції

Наразі 60% інгредієнтів для мережі постачають місцеві виробники. Це, зокрема, масло, яйця, свинина, бекон, латук, помідори та пакування. З країн ЄС надходять булочки для "МакМафіну", сир, картопляники та соус "МакЧікен".

За словами керівника відділу з організації збуту МакДональдз в Україні Олега Атанова, цьогоріч перспективним напрямком є курятина. Наразі вона постачається з Франції, Польщі та України. Так, курятину для бургера "МакЧікен" та курячих стріпсів постачає МХП Юрія Косюка, який виробляє курятину під брендом "Наша Ряба". Польські виробники постачають курку для "МакКріспі", а французькі — "МакНагетси" та курку для "Чікен Джуніор". 

Курятина є нашим великим пріоритетом оскільки популярність на неї дуже сильно зростає у світі. Ми це бачимо навіть за поточними продажами. Тому нам дуже важливо, щоб ми могли мати якомога більше курятини і якомога кращої якості, – зазначив Олег Атанов.

Читайте також: McDonald’s повертає сніданки в Україні – де доступне особливе меню

Разом з тим деякі українські компанії експортують інгредієнти в інші країни, де представлений McDonald's. Це м'ясна продукція, топінги та сиропи для десертів, хлібобулочні вироби. Однак через часткову блокаду Чорного моря та інші логістичні проблеми, пов'язані з війною, обсяги експорту скоротилися порівняно з довоєнним періодом.