Індекс “різдвяного кошика” 2024: вартість святкових страв зросла майже на 23% за рік

Цього року для приготування традиційних 12 страв для різдвяного столу українці мають витрати в середньому 1188 грн, що на 306 грн (22,7%) більше, ніж у грудні 2023 року.

Про це свідчить так званий "Індекс "різдвяного столу" від Офісу ефективного управління (BRDO), передає Liga.net.

Найбільше подорожчали овочі: капуста (+221%), картопля (+151%), буряк (+86%), суттєво зросли ціни на пшеницю (69%), родзинки (55%) та горіхи (35%), які є головними інгредієнтами для приготування різдвяної куті.

Втім, деякі продукти подешевшали, серед них гречка (-42%), морква (-35%), томатна паста (-20%) та короп (-16%).

indeks rizdvyanogo koshyka | 1

Ціни на овочі — основу багатьох традиційних різдвяних страв — значно зросли через неврожай, посуху, нестачу робочої сили, підвищення вартості дизпалива та ускладнення з логістикою. Особливо постраждали регіони, де ведуться бойові дії, зокрема Херсонська та Запорізька області, які були основними постачальниками цієї продукції. Руйнування Каховської ГЕС залишило без зрошення 94% систем у Херсонській, 74% у Запорізькій та 30% у Дніпропетровській областях. Загалом близько 5 млн гектарів землі стали непридатними для використання, – прокоментувала результати дослідження Ірина Грузинська, керівник сектора "Сільське господарство" у BRDO.

Читайте також: Нові гравці і беззмінні лідери: як змінився рейтинг українських ТРЦ у соцмережах за 2024 рік (інфографіка)

*Довідка. Для розрахунку індексу "різдвяного кошика" BRDO використали актуальні ціни великих продовольчих мереж з національним покриттям (Сільпо, Варус та Ашан). До аналізу “кошику” увійшли продукти, необхідні для приготування 12 традиційних різдвяних страв: куті, компоту, пісного борщу та голубців, тушкованої капусти, квасолі, маринованих грибів, печеного коропа, оселедця, пампухів, різдвяного калача та вареників з капустою.