Фудзони в ТРЦ Києва відновлюються: що відбувається з ринком кафе та ресторанів у 2023-му

Протягом перших п’яти місяців 2023 року (з січня по травень) у Києві відкрилося 172 кафе та ресторанів, а з початку повномасштабної війни - 350.

Про це заявила співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.

Близько 60% київських відкриттів - заклади невеликого формату: кав'ярні, пекарні, шаурмічні, щось у МАФах, щось у приміщеннях. Площею до 100 кв. м. Мікробізнес, але якщо його багато - це сила. Великих ресторанів відкривалося дуже мало, частіше це ребрендинг на існуючих локаціях, - сказала вона.

Також Насонова уточнила, що серед відкриттів практично відсутні паби. Столичні бари трохи "підняли голову", але їхню прибутковість сильно зменшує обмеження роботи до 22:00.

Найпопулярніші заклади

Для успіху кафе чи ресторану зараз на першому місці питання безпеки. Тому кращі показники мають паби та бари у підвалах, цим пояснюється і географія нових відкриттів.

За словами експертки, потроху відновлюється активність фудзон у ТРЦ. Наразі найбільш "ресторанними" зонами Києва є Поділ і вул. Ярославів Вал.

Читайте також: ЗСУ, благодійність та жарти: що є доречним, а що неприйнятним у рекламі брендів під час війни

У районах старої забудови вища активність, ніж у нових ЖК. Це пояснюється тим, що в елітних новобудовах залишилося до 50% жителів, а в старих житлових районах людей повно, зокрема через доступнішу оренду житла.

Що стосується перспективних форматів, то найближчим часом попит буде зосереджений також на міні-форматах.

Інвестиція в запуск кав'ярні площею до 50 кв. м - від $10 до $30 тис. Ажіотажний попит - на локації з хорошим трафіком, - зазначила Ольга Насонова.

“Інтерфакс-Україна”