Французька мережа Carrefour почала попереджати покупців про “шрінкфляцію”

Французька мережа супермаркетів Carrefour почала розміщувати на полицях своїх магазинів таблички, які попереджають покупців про "шрінкфляцію", до якої все частіше вдаються виробники споживчих товарів.

"Шрінкфляція"  — це приховане підвищення цін шляхом зменшення упаковки товару. В Україні таку тенденцію фіксують вже багато років, наприклад, молочні продукти розливають не в літрові пляшки, а в упаковки на 900 чи навіть 840 грамів.

Шоколадки теж перестали бути 100-грамовими, тепер плитки важать 90 чи 80 грамів. Так виробники намагаються оптимізувати свої витрати, не підвищуючи ціну товару на ціннику.

Боротьба Carrefour проти "шрінкфляції"

Серед продуктів, які отримали попереджувальні маркування - холодний чай Lipton у пляшках, шоколад Lindt та морозиво Viennetta.

Представники ритейлера заявили, що хочуть таким чином тиснути на компанії, щоб ті справді знизили ціни.

Очевидно, що мета "стигматизації" цих продуктів - дати можливість виробникам переглянути свою цінову політику, - сказав директор зв'язків з клієнтами Carrefour Стефан Бомпе.

Наразі мережа виявила вже 26 продуктів, упаковки яких стали меншими без відповідного зниження цін. Виробниками товарів є гіганти світової харчової промисловості: Nestle, PepsiCo та Unilever.

Наприклад, пачка дитячої молочної суміші Guigoz від Nestle зменшилась з 900 до 830 грамів, пляшка Lipton Ice Tea, виробленого PepsiCo, зменшилася з 1,5 до 1,25 літра. Вага морозива Viennetta від Unilever зменшилася з 350 до 320 грам.

Друга за розмірами продуктова роздрібна мережа Франції супроводжує продукти, що зазнали “шрінкфляції” табличками з написом: "Обсяг/вага цього продукту знизився, а фактична ціна, яку стягує постачальник, зросла". В Unilever, Pepsico та Nestle не прокоментували ці дії ритейлера.

За словами експерта з роздрібної торгівлі Геда Футтера, така стратегія може зіпсувати відносини між рітейлерами та їхніми постачальниками. Тож супермаркети Британії, де теж збільшилась кількість випадків “шрінкфляції”, навряд чи повторять такий сміливий крок Carrefour.

Футтер вважає, що Carrefour таким чином намагається конкурувати з іншими супермаркетами, але це досить грубий, прямолінійний прийом.

Читайте також: Комерціалізація торговельних центрів Carrefour Polska сягнула 98%

Він наголошує, що супермаркети теж часто використовують таку тактику стимфляції з продукцією під власною торговою маркою, щоб зберегти цінник незмінним.

Тож перш ніж закликати постачальників зупинити шрінкфляцію, ритейлери мають перевірити самих себе.

Reuters