Криза позначиться на ТРЦ росії у другому-третьому кварталах

Частка іноземних компаній, які оголосили у першому кварталі 2022 року про зупинення діяльності на росії, становить близько 20-25% за обсягом площ у ТРЦ. За квадратними метрами їхня частка доходить до 40%, уточнюють у консалтинговій компанії CORE.XP.

Найбільші ризики зростання вакантних площ – у суперрегіональних торгових центрах Росії, площею понад 80 тис. кв. м, де частка міжнародних брендів найвища. На момент початку другого кварталу 2022 ці ризики не реалізуються. У масі оператори продовжують платити оренду та не звільняють площі.

Така ситуація може зберігатися приблизно 2-3 місяці. Влітку закордонні бренди проведуть оцінку ситуації, що склалася, і ухвалять рішення щодо продовження або припинення діяльності в росії, попереджають в CORE.XP. У разі негативного сценарію російські гравці не зможуть відразу замістити бренди, що пішли, через відсутність ресурсу.

Високі ринкові ризики та зростання витрат на будівництво можуть скоротити введення нових торгових площ на ⅔ через перенесення термінів. За підсумками року із запланованих 195 тис. кв. м буде збудовано близько 65 тис. кв. м. Основу майбутнього введення становитимуть ТЦ районного формату.

За прогнозами CBRE, реакція на кризові події буде відкладена і виявиться у другому-третьому кварталах поточного року. Вона проявиться падінням попиту та орендних ставок, зміною асортименту товарів та співвідношення орендарів.

Читайте також: Як після апокаліпсису: санкції вдарили по відвідуваності російських ТРЦ

Джерело