Apple, Gucci, KFC та H&M: які бренди пішли з росії (список)

Після вторгнення російських збройних сил на територію України, на росію чиниться надзвичайний санкційний тиск з боку США та Євросоюзу. У рамках запроваджених санкцій країну залишила велика кількість брендів. УРТЦ склала список найбільш відомих компаній, які припинили роботу на росії.

Технології

Найбільший технологічний гігант Microsoft оголосив про зупинення продажу товарів та надання послуг на росії, а також про обмеження доступу до своїх ігор для російських користувачів. Аналогічну заяву зробили Apple, NVIDIA, AMD та Amazon.

apl scaled | 2

Google призупинив продаж контекстної реклами та заборонив російським користувачам купівлю додатків у Google Pay. Обмеження торкнуться як самого пошуковика, так і відеохостингу YouTube, що належить компанії.

Про свій звільнення також повідомила компанія Samsung, яка вирішила призупинити постачання своєї продукції на російський ринок. Крім того, свою роботу в Росії припинили компанії: Adobe, Activision Blizzard, American Express, Autodesk, Cisco Systems Inc., Dell, Dropbox, Epic Games, HP, Intel, Lenovo, Ericsson, Nokia, LinkedIn, Oracle, Panasonic, Depositphotos, Xerox, PayPal, Rockstar Games, Webmoney, Payoneer та Western Union.

Міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard оголосили, що припинять транзакції на території росії.

Автомобили

Автомобільний ринок росії залишила група VAG (Audi, Skoda, Volkswagen, Lamborghini, Bentley, Ducati, Porsche). Компанія BMW призупинила постачання нових машин та заморозила виробництво на російському заводі «Автотор». Крім того, роботу припинили компанії Jaguar Land Rover, вирішивши призупинити постачання на росію та Mercedes-Benz, зупинивши експорт машин у країну-агресора та випуск автомобілів компанії у Сонячногірському районі Підмосков’я.

Среди автомобильных марок из россии также приостановили работу: Ferrari, Ford, Honda, Infiniti, Nissan, Hyundai, Renault и Rolls-Royce.

Авіація та логістика

Виробники літаків Boeing та Airbus припинили співпрацю з країною-агресором, відмовившись від обслуговування та техпідтримки російських авіакомпаній.

Поштово-логістичні компанії DHL, FedEx та UPS призупинили прийом та відправку посилок на території росії.

Одяг, взуття та прикраси

Про свій вихід з російського ринку оголосили найбільші виробники спортивного одягу Adidas та Puma. Також свою роботу на території росії призупинили брендові онлайн-магазини Asos та Farfetch.

Світовий лідер індустрії розкоші Louis Vuitton Moet Hennessy закрив 124 магазини. До нього приєдналися Cartier, Chanel, Hugo Boss, Hermes та корпорація VF, яка володіє брендами Vans та The North Face. Серед брендів мас-маркету з Росії пішли такі компанії як H&M, Levi’s, Mango, Reserved, Uniqlo, а також група компаній Inditex (бренди Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius), Kering (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen), Swarovski, Pandora, Crocs та Victoria’s Secret.

louis vuitton 1 | 3
Товари для дому

Ikea закрила всі магазини на росії. Компанія також призупинила співпрацю з постачальниками з Білорусі. Данський меблевий рітейлер Jysk закрив 13 магазинів на території росії. Мережа будівельних гіпермаркетів OBI оголосила про закриття бізнесу на росії.

Продукти та громадське харчування

Мережа ресторанів швидкого харчування Burger King припинила надавати корпоративну підтримку російського ринку, включаючи маркетинг та ланцюжок поставок. А одна із найпопулярніших у світі мережа McDonald’s призупинила роботу 850 ресторанів на території росії. За ними пішли: Yum! Brands (KFC та Pizza Hut), Starbucks, Nestle, Mars (бренди Mars, Snickers, Twix, Bounty, Milky Way, Orbit, Whiskas та Pedigree) Danone, PepsiCo та Coca-Cola.

mak1 | 4

Виробники тютюнової та алкогольної продукції також мають намір припинити співпрацю з росією. Британська тютюнова компанія Imperial Brands припиняє роботу та припиняє продажі в Росії. Philip Morris International має намір закрити виробництво на росії. Компанія British American Tobacco вирішила повністю піти з російського ринку. Виробник спиртних напоїв Brown-Forman (віскі Jack Daniel’s та горілка Finlandia) припиняє роботу на рф, а Heineken зупиняє експорт у росію та випуск пива під своїм брендом у країні.

Французький гастрономічний гід Michelin вирішив заморозити свої проекти на росії. У 2022 році москва не братиме участі у відборі ресторанів, які претендують на зірку путівника.

Читайте також: Торгова сфера росії пливе за російським військовим кораблем