Shopping Index: результати січня для галузі ритейлу та ТРЦ

Watcom Україна, спираючись на дані індексу динаміки відвідуваності торговельних закладів України Shopping Index, підсумував результати січня для галузі ритейлу та ТРЦ.

Згідно з вимірами, цілий місяць щотижня відбувалося зниження трафіку відвідувачів торгових центрів до попередніх тижнів у середньому на 5% і за місяць трафік впав на 18%.

Така поведінка покупців є типовою. Зазвичай перші тижні року відзначаються падінням трафіку, зростання відбувається з 5-6 тижнів, стимулом до якого є три причини: закінчення періоду тривалих новорічних канікул, запит на товари до нового весняно-літнього сезону та бажання придбати подарунки близьким до періоду традиційних свят у лютому. березні.

Зараз є сенс лише оцінювати динаміку падіння та можливі фактори впливу — чи є важливі, окрім сезонних, на які варто звернути увагу.

| 1

Читайте також: Watcom.Україна: як змінюються відносини між ТРЦ та орендарями

На думку аналітиків Watcom Україна, особливих ознак для хвилювання наразі немає.

Вплив пандемії на стабільність економіки зменшується – зростає відсоток вакцинації населення, обмеження поступово скасовуються, закриття торгових центрів не прогнозується. Навпаки, очікується пожвавлення попиту та трафіку з поступовим зняттям карантинних заходів і поверненням споживачів до звичайного життя.

Короткострокові зниження курсу гривні до долара, які беруть до уваги як споживачі, так і бізнес, зумовлені головним чином психологічним фактором: геополітична ситуація сприяє витоку капіталів, і як тільки напруга піде на спад, показники стабілізуються.

У поточному році вже не очікується такого суттєвого подорожчання енергоносіїв, і як наслідок, суттєвого зростання цін, що впливає на платоспроможність та поведінку споживачів. І хоча минулорічна тенденція і далі тиснутиме на українську економіку і впливатиме на прискорення інфляції, але, згідно з підрахунками уряду, реальні доходи населення зросли на 6%, а рівень заробітної плати у грудні 2021 року досяг майже $600, що дозволить нівелювати можливі негативні наслідки.

Джерело