Відповідального за знищення ТЦ “Амстор” пілота знайшли мертвим в рф – деталі

На території рф ліквідовано воєнного злочинця, пілота Дмітрія Голєнкова, що причетний зокрема до удару по ТЦ “Амстор” у Кременчуці.

Його труп знайшли вранці 20 жовтня 2024 року у яблуневому саду села Супонєво під Брянском, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Голєнков ― пілот 52-го важкого бомбардувального авіаполку ВКС рф (в/ч 33310), який базується на аеродромі «Шайковка» та має на озброєнні бомбардувальники Ту-22М3. Він обіймав посаду начальника штабу російської авіаційної ескадрильї.

Причетний до ракетних ударів по українських цивільних об’єктах, зокрема по торговому центру «Амстор» у місті Кременчук Полтавської області. У момент атаки 27 червня 2022 року в ТЦ перебували близько 1000 людей. Внаслідок воєнного злочину тоді загинуло 22 людини, десятки отримали поранення, - додають в ГУР.

Також вбитий пілот відповідальний за ракетний удар по житловому будинку в Дніпрі 14 січня 2023 року, коли загинуло 46 людей, зокрема шестеро дітей.

Зазначається, що тіло воєнного злочинця виявили з множинними травмами голови, заподіяними, ймовірно, молотком.

Удар по ТЦ “Амстор”

Нагадаємо, від удару 27 червня 2022 почалась пожежа, внаслідок якої “Амстор” повністю згорів. Після гасіння пожежі під завалами було знайдено 22 тіла загиблих (або фрагменти тіл, по яким встановлювали особистість). Також травми різного ступеню отримало понад півсотні людей.

Читайте також: У Запоріжжі внаслідок удару КАБом пошкоджено “Епіцентр” (відео)

У Кременчуці було оголошено триденну жалобу, а обстріл міста можна законно вважати воєнним злочином росії. Згідно з Гаазькою конвенцією: "бомбардування з повітря, які виходять межі бомбардувань військових об'єктів, неприпустимі щодо міста, яке не обороняється".