Генератори, новий асортимент та системи АВР: підготовка до зими 2024/2025 (досвід VARUS)

Заступниця директора з операційної діяльності мережі VARUS Світлана Карпенко у ексклюзивному коментарі УРТЦ розповіла, як ритейлер готується до можливих зимових труднощів і чи достатньо мережі підготовки попередніх років.

Чи достатньо Вам заходів минулих років, щоб бути готовими до цієї зими? Чи готувалися додатково?

Взагалі робота у напрямку енергоефективності у VARUS велась ще до початку повномасштабного вторгнення. Завдяки цьому з початку атак на енергетичну інфраструктуру та відключень електроенергії у 2022 році, мережа VARUS почала оперативно впроваджувати заходи для безперебійної роботи своїх магазинів — використовувались стаціонарні та мобільні генератори, щоб закрити базові потреби у світлі та роботі кас. 

У 2024 році робота в цьому напрямку продовжилась. На сьогодні більшість магазинів забезпечені стаціонарними генераторами. Частина супермаркетів обладнана системами АВР — автоматичного перемикання на генератор. Таким чином, при відключеннях світла перехід на альтернативне джерело живлення відбувається одразу. Там, де такої системи поки немає, ми виводимо в ніч працівників, відповідальних за перемикання.  

Складські приміщення компанії також обладнані генераторами, які забезпечують правильне зберігання товарів. 

Крім того, в мережі закупили додаткові генератори, щоб бути готовими до будь-яких сценаріїв розвитку подій в осінньо-зимовому періоді. 

Коли почали підготовку до зими цього року?

Фактично ця робота не припинялась. У нас всіх було важке літо з обстрілами енергетичної інфраструктури. До того ж, у цьому році відключення світла співпали з аномальною спекою, що спричинило додаткові виклики. Попри це, ми робили та продовжуємо робити все можливе, щоб клієнти VARUS не відчували дискомфорту під час звичного для них шопінгу.

photo 2023 09 29 14 48 37 | 1

Чи збільшилися витрати на альтернативні джерела живлення?

Безумовно, забезпечення магазинів генераторами та додаткове залучення персоналу в нічні зміни тягне за собою додаткове фінансове навантаження

Щоб забезпечити свіжість та якість продукції, ми переглядаємо асортимент та тимчасово скорочуємо його під час довготривалих вимкнень. Особливо це стосується категорій фреш та суперфреш — свіже м’ясо, молочні продукти тощо.

2021 11 04 11.06.15 dsc04639 scaled | 2

Чого очікуєте від зими 2024/2025?

Наразі ми маємо дуже різні прогнози щодо зимового періоду — температурні показники, ситуація з електроенергією. Проте останні роки продемонстрували, що ми здатні адаптуватись та продовжувати розвиток навіть у найскладніших умовах.