Чи матиме підвищення податків суттєвий вплив на рівень інфляції – відповідь НБУ

Заплановане підвищення податків не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції в Україні, адже додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками.

Таку думку висловив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю для Центру економічної стратегії.

За його словами, Нацбанк вже провів відповідні розрахунки щодо можливих додаткових інфляційних ефектів у разі підвищення ставок на окремі податки, зокрема на ПДВ.

Водночас, аналізуючи пакет ініціатив, поданих до парламенту, ми дійшли висновку, що більшість із них матимуть переважно нейтральний вплив на ціни, — додав Ніколайчук.

Ніколайчук запевняє, що підвищення оподаткування доходів буде збалансовано тим, що отримані додаткові бюджетні ресурси повернуться в економіку у вигляді державних видатків і це не призведе до значного тиску на попит та зростання цін.

Підвищення податків

17 вересня законопроєкт №11416-д про підвищення податків пройшов перше читання, він передбачає збільшення доходів на 58 млрд грн цього року та 137 млрд – наступного.

Основну суму мають принести збільшення військового збору з 1,5% до 5% та збільшення податку на прибуток для банків із 25% до 50%.

Читайте також: Зростання економіки України сповільнилося у другому кварталі 2024 року – Держстат

Втім, Міністерство фінансів було проти підвищення податків для банків, а бізнес категорично проти підвищення військового збору. Так, на думку Європейської бізнес асоціації, це штовхне велику кількість компаній перейти “в тінь”.