Інвестиції у комерційну нерухомість в Україні можуть зрости на 15% – експерт

Інвестиції у комерційну нерухомість в Україні можуть зрости на 12-15% наступного року. Це ж стосується і інвестицій у нерухомість преміум-сегменту.

Таку оцінку дав засновник і CEO девелоперської компанії Greenol Олег Приходько.

На його думку, такі об’єкти традиційно вважаються менш вразливими до економічних коливань, що робить їх привабливими для інвесторів навіть у складні часи.

Український бізнес готується до чергового року війни. Вже зараз був закладений середній курс долара на рівні 44 гривні за $1, який компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації прогнозують на 2025 рік. На жаль, прогнози невтішні і це матиме серйозні наслідки для ринку нерухомості, - вважає експерт.

Тому у інших сегментах нерухомості, зокрема житловій, прогнози не дуже позитивні. Передусім очікується зростання вартості будматеріалів, зниження попиту серед масових покупців та підвищення орендних ставок, що вимагає від усіх гравців ринку адаптації до нових реалій.

Попит на будматеріали

Раніше ми розповідали, що з початку 2024 року попит на будівельні матеріали сповільнився після значного зростання у 2023-му.

Серед причин: низька платоспроможність споживачів і недостатнє фінансування державних програм відновлення, зазначили в асоціації виробників будматеріалів.

Читайте також: Ритейл та оптова торгівля залишаються основними орендарями складської нерухомості – дослідження

За словами експерта, фізособи формуватимуть основний обсяг реальних продажів будматеріалів, за якими завершено оплату.

Для забезпечення стабільного розвитку ринку важлива політика субсидій і додаткових пільг із боку держави.