Бізнес готовий до відключень. Як українські компанії планують пережити зиму (опитування)

Переважна кількість українських компаній (88%) з різних сфер економіки готові до тривалих відключень електроенергії, а третина з них можуть самостійно забезпечити своє енергопостачання впродовж 24 годин і більше.

Про це свідчить опитування “Стратегія стійкості до зими 2024-2025” від Deloitte, яке охопило представників 139 компаній. У ньому брали участь, зокрема, об'єкти охорони здоров'я, агро-, фінансового та банківського секторів, продажу споживчих товарів, комунікацій та IT.

За словами партнерки департаменту консалтингу Deloitte в Україні Олени Бойченко, майже 80% респондентів заявили, що відсутність електроенергії впливає на їхню роботу, тому вони приділили увагу питанню альтернативного енергозабезпечення.

Практично всі учасники нашого опитування - 94% - кажуть, що у них є плани щодо того, як вони збираються пережити зиму, або вони такі плани розробляють, - зазначила Бойченко.

Водночас, генератори залишаються одним із найпоширеніших альтернативних джерел енергії - їх застосовують 86% опитаних, ще 14% користуються сонячними панелями, 13% мають газові установки, 11% імпортують електроенергію, по 1% опитаних мають біо- та вітроустановки, 4% не користуються жодними резервними джерелами.

Експертка пояснила, що близько 40% компаній намагаються диверсифікувати свої джерела енергії шляхом об’єднання використання генераторів з іншими видами енергії, наприклад, сонячними панелями або газовими установками.

Хто страждає найбільше?

Дві третини респондентів (62%) найбільш значним впливом відключень вважають збільшення фінансових витрат на закупівлю палива, генераторів тощо.

Більшість компаній також відзначили високу вартість і недостатню кількість резервного обладнання.

Найбільше від тривалих відключень страждають сектор продажів (35%), виробничий сектор (32%) та IT (27%). Також відключення е/е суттєво впливають на роботу складів, логістику, транспорт, офіси.

22% респондентів довелося вносити зміни в свою діяльність, зокрема переносити виробничі майданчики (в межах і за межі України) або віддавати частину функцій на аутсорсинг, чи навіть припиняти роботу.

Тому компанії зосереджуються на деяких рішеннях щодо підвищення енергоефективності, оптимізації освітлення, а подекуди думають про зміну робочих графіків.

Читайте також: Ділова активність уповільнюється, а очікування зростають: опитування бізнесу в серпні 2024

Також Бойченко звернула увагу, що забезпечення безперебійного електропостачання в офісних приміщеннях збільшило кількість працівників, які працюють у них, а не віддалено.