Максим Гаврюшин, УРТЦ: не для всіх ТЦ прийшов час відновлення

За час повномасштабної війни ТРЦ на території України не раз потрапляли під ворожий вогонь або опинялися у зоні бойових дій чи окупації.

За даними УРТЦ, наразі в Україні нараховується 35 зруйнованих або пошкоджених ТЦ, 17 з яких уже відновили свою роботу.

Наголошуємо, що не всі торговельні об’єкти класифікуються як ТЦ. Голова Української Ради Торгових Центрів Максим Гаврюшин у коментарі Liga Бізнес пояснив, які об’єкти справді є торговельними центрами, скільки з них постраждало, а скільки вже відновлено. УРТЦ пропонує найцікавіше з матеріалу.

Ми концептуально підходимо до поняття "торговий центр", та не всі навіть великі торговельні об’єкти відносимо до цієї категорії. Існує відповідна загальноєвропейська класифікація ТЦ. Наприклад, Епіцентр у Харкові, або супермаркет, по якому 9 серпня 2024 року був завданий удар російськими військами в Костянтинівці Донецької області, за нашою класифікацією до категорії торгових центрів не входять, – пояснює Максим Гаврюшин.

Існує декілька критеріїв відповідності:

  • площа оренди у ТЦ має складати не менше ніж 5 000 кв. м;
  • наявність орендарів та професійної керуючої компанії;
  • площа якірного орендаря має становити не більше ніж 90% усієї площі ТЦ.

35 пошкоджених або зруйнованих ТЦ – це 10% від їх загальної кількості в Україні.

За даними нашої організації, в Україні працює 311 торговельних центрів, найбільше - в Одесі (25 об’єктів), але за насиченістю площами ТЦ на 1000 мешканців лідирує Київ. В столиці розташовані два найбільші ТРЦ України – Blockbuster Mall площею 450 000 кв. м та Respublika Park (300 000 кв. м).

Найбільших руйнувань ТЦ зазнали у перший рік повномасштабного вторгнення в Україну. Тоді постраждали:

  • ТРЦ "Порт сіті" у Маріуполі (повністю зруйнований під час захоплення міста);
  • Nikolsky у Харкові (російська ракета знищила 9 березня 2022 року);
  • "Караван" у Харкові (зруйновано близько 50% торговельного центру під час обстрілів на початку війни);
  • Retroville у Києві (обстріляний 20 березня 2022 року російськими військами);
  • Fabrika у Херсоні (пошкоджений російськими військами 5 березня 2022 року);
  • ТЦ "Амстор" у Кременчуці (знищений в результаті ракетного удару російських військ 27 червня 2022 року);
  • ТЦ "Амстор" у Маріуполі (спочатку зруйнований, а згодом знесений окупантами міста).

Також до цього списку необхідно додати ТЦ "Україна" у Маріуполі та ТЦ Jazz в Сєвєродонецьку.

Максим Гаврюшин наголошує, що масштаби руйнувань об’єктів різні, з 35 пошкоджених ТЦ 17 відновили свою роботу.

Найдорожчим стало відновлення торгових центрів Nikolsky у Харкові, Riviera Shopping City в Одесі, Retroville у Києві. Інвестиції у відновлення ТЦ Nikolsky сягнули 18 млн євро.

Поновили свою роботу передусім великі ТЦ та ті, які отримали відносно невеликі пошкодження. Серед таких – ТЦ Nikolsky та Dafi у Харкові, Riviera Shopping City в Одесі, Retroville у Києві, Apollo у Дніпрі. Але понад 400 тис. кв. м, а це 7% орендної площі українських ТЦ, залишаються зачиненими, більшість з них пошкоджена. Решта торгових центрів працює, – зазначає Гаврюшин.

Однак, наголошує експерт, у питанні відновлення торговельних площ йдеться не лише про масштаби руйнувань чи необхідну для відновлення суму. Проблема також у тому, що більшість пошкоджених ТЦ розташовані в регіонах, де бойові дії не припиняються і дуже інтенсивні обстріли. Це – Харківська, Донецька та Херсонська області.

Головна причина, чому інвестори не вкладають кошти, – великий ризик повторних обстрілів. Крім того, соціально-економічна ситуація в цих регіонах залишається важкою. Населення міст значно скоротилося. Наприклад у Херсоні залишилось близько 20% людей. В таких умовах, навіть якщо ТЦ буде відновлений, повернення орендарів буде під великим питанням. Тобто у порівнянні з довоєнною ситуацією ризики суттєво зросли, а дохідна частина знизилась. Тому не для всіх ТЦ прийшов час для відновлення, – каже Гаврюшин.

Найбільшими ТЦ, які не поновили роботу і розташовані на підконтрольній Україні території є харківський ТЦ "Караван" та ТЦ Fabrika у Херсоні.

Власник ТРЦ Fabrika, компанія Budhouse Group, розробила проєкт реконструкції об’єкту, що враховує зміну фасаду, оновлення бренду. Однак, цей проєкт поки не запускають у роботу.

Повернення орендарів

Заповненість орендарями також залежить від регіону та розташування об'єктів. У Києві пошкоджені ТЦ досить швидко відновили роботу, у Харкові ж відновлення зайняло біля року.

Головним фактором для повернення орендарів, каже голова УРТЦ, залишається безпекова ситуація. Наприклад, такі великі орендарі, як Inditex, Mcdonalds, H&M наразі не повернулися у Харків.

Багато чого залежить від часу, на який ТЦ був зачинений. Що довше це було, то важче орендарям повертатись. Є труднощі також з персоналом. Але загалом, якщо місто живе та працює, орендарі поступово відновлюють роботу. Навіть відкривають нові магазини. Заповнюваність ТРЦ "Нікольський" у Харкові, попри обстріли міста, залишається на довоєнному рівні. Навіть ті магазини, що ще не відкрилися, а таких близько 15% орендних площ, не розривають договори оренди та чекають, коли зможуть відновити роботу, – розповідає Гаврюшин.

Від регіону також залежить і відвідуваність, так, у столиці, західних та центральних областях торгові центри майже вийшли на довоєнний рівень відвідуваності. Натомість на півдні та сході ситуація значно гірша.

Читайте також: Алла Теліга, “Галя Балувана” та Wesoła Pani: про виклики війни, закордонні франшизи, нові проєкти та інше

Ситуація там залежить від повітряних тривог, наприклад у Харкові вони становлять 60-80% робочого часу.