Заява: Arricano вимагає припинити маніпулятивні дії з боку АРМА

Офіційна заява Arricano щодо ситуації з Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА):

“Компанія Arricano Real Estate PLC (Кіпр) (надалі – Arricano), яка володіє 4 торговими центрами в Україні (м. Київ, м. Запоріжжя, м. Кривий Ріг) через свої дочірні українські компанії, заявляє про маніпулятивні вислови посадової особи Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (надалі – АРМА) щодо роботи ТРК CITY MALL у Запоріжжі. 

Так, 26.07.2024 на офіційному веб-сайті АРМА було розміщено повідомлення про огляд заступником Голови АРМА Гріголом Катамадзе ТРК CITY MALL. Зокрема Заступник Голови АРМА зазначив, що об'єкти «не мають простоювати, а мають поповнювати державну скарбницю».

З цього приводу Arricano вважає необхідним наголосити, що ТРК CITY MALL не "простоює", як зазначила посадова особа АРМА, а щоденно працює на благо України, сплачуючи податки до державного бюджету, забезпечуючи роботою орендарів, а також товарами та послугами споживачів на прифронтових територіях Запорізької області. Зокрема за 2022-2024 роки компанією, що є власником ТРК CITY MALL, до бюджетів різного рівня було сплачено майже 67 млн грн. А загальна сума податків, які сплатили за 2022 – 2023 роки компанії групи Arricano в Україні, склала більше 326,8 млн грн.

Натомість дії правоохоронних органів (прокуратури та СБУ) та АРМА щодо безпідставного арешту з подальшим захопленням майна іноземного інвестора призведуть до повністю зворотного результату – до інвестиційних позовів проти держави.

Ми вже неодноразово наголошували, що рішення слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва про передачу торговельних комплексів в управління АРМА було винесене на підставі абсолютно нічим не обґрунтованих звинувачень, є протизаконним та має ознаки рейдерства щодо активів Arricano. Опосередковано це підтверджується тим, що 25 липня 2024 року інший слідчий суддя Соломʼянського районного суду м. Києва відмінив арешт одного з наших активів – ТРЦ "РайON" (м. Київ), визнавши аргументи прокуратури недостатніми.

Оскільки ситуація щодо фактичного рейдерства нашого майна продовжується та АРМА зазначає про скоре оголошення конкурсу на вибір управителя, вважаємо за необхідне довести до відома усіх потенційних учасників конкурсу важливі застереження:

  • не існує судового рішення, яке б позбавляло компанію власника ТРК права користування відповідним ТРК (у тому числі ТРК CITY MALL);
  • будь-які спроби захоплення активів Arricano в Україні будуть прямо суперечити ухвалам слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва від 10.10.2023 у справах № 760/19736/23 та №760/22945/23 та можуть містити ознаки кримінального правопорушення. 

Впродовж 2023-2024 років активи Arricano Real Estate PLC (Кіпр) в Україні знаходяться під системним тиском з боку силових структур та компанія вважає кінцевою метою цього тиску захоплення її активів в Україні. 

Водночас, компанія Arricano Real Estate PLC (Кіпр) неодноразово наголошувала, що буде використовувати всі доступні способи для захисту свої прав, у тому числі й за межами України. І хоча ми хотіли б уникнути негативного впливу на інвестиційний клімат та економіку України, дії окремих органів не залишають нам вибору”.