БЕБ скерувало до суду справу проти ТРЦ Gulliver: відповідь торговельного центру на звинувачення

Бюро економічної безпеки скерувало до суду справу про ухилення від сплати 146 млн грн податків ТРЦ Gulliver у Києві.

У ТРЦ офіційно відповіли на цей випадок в коментарі виданню "Інтерфакс-Україна" і заявили, що обвинувачення є надуманим і необґрунтованим, а до матеріалів кримінального провадження долучено висновки судових експертів, якими спростовуються висновки аналітичних досліджень ДПС і БЕБ, як і позиція БЕБ у цьому кримінальному провадженні загалом.

Жоден отриманий БЕБ висновок експертизи, врешті-решт, як і аналітичні висновки ДПС та самого БЕБ, не стверджують факт ухилення керівництвом ТОВ "ТРИ О", що володіє ТРЦ Gulliver, від сплати податків. Усі такі висновки містять застереження "ймовірно", "за умови" тощо, - зазначають у компанії.

За її даними, будівельно-технічна судова експертиза, яка могла б стати підставою для сумнівів у виконанні робіт, у цьому кримінальному провадженні не проводилася - у її проведенні було відмовлено. У цьому контексті, на думку БФК, абсурдним також є і подальше застосування арешту ТРЦ Gulliver як речового доказу.

Стороною захисту надано БЕБу і прокуратурі висновки судових експертів і нещодавно видані самою ДПС довідки про відсутність заборгованості зі сплати податків, резюмували в ТРЦ.

Що кажуть у БЕБ?

У прес-службі відомства заявляють, що впродовж 2019-2021 років підозрювані уклали низку договорів між керуючою компанією ТРЦ та підконтрольними субпідрядними товариствами, зокрема з ознаками "фіктивності" та "транзитності", на отримання різноманітних послуг.

Надалі до документів були внесені відомості про проведення на території ТРЦ робіт, що насправді не здійснювалися. Їх відсутність підтверджують і працівники контрагентів постачальників послуг, які були допитані під час розслідування. Таким чином компанія безпідставно завищила  розмір податкового кредиту з податку на додану вартість, - йдеться у повідомленні.

Загальну суму завданих державі збитків у БЕБ оцінють в понад 145,8 млн грн.

Читайте також: ТРЦ Gulliver почав імпортувати електроенергію напряму з країн Європи

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків), а також за ч. 2 ст. 205-1, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України здійснюють детективи БЕБ за оперативного супроводження Департаменту стратегічних розслідувань та процесуального керівництва Офісу Генпрокурора.