RAU EXPO 2024: головне з найбільшої зустрічі ритейлу країни

У Києві 12-13 червня в конгресно-виставковому центрі “Парковий” пройшла щорічна виставка від Асоціації Ритейлерів України - RAU EXPO 2024.

Цьогорічний захід для ритейлерів та девелоперів був присвячений стійкості та антикрихкості бізнесу в умовах воєнного часу.

Українська Рада Торгових Центрів була інформаційним партнером RAU EXPO-2024, тож ми відвідали найцікавіші заходи з обох днів і розповідаємо про головні виступи та дискусії в одному матеріалі.

Перший день

“Перспективні метри: інвестиції в нерухомість”

Перша сесія у конференц залі №1 була присвячена девелопменту та торговельним центрам. Її відкрив Олег Клопов, менеджер проєктів комерційної нерухомості компанії Retail&Development Advisor.

У презентації спікер розповів про тренди в ритейлі та девелопменті в умовах поточних викликів і підкреслив, що в Україні було завжди нелегко вести бізнес, тож українські підприємці буквально чемпіони з винахідливості.

Експерт виділив ключові тренди у комерційній нерухомості на сьогоднішній день:

  • найбільш активними категоріями на ринку за 2023/2024 роки стали one dollar store, food, drogerie та fast fashion;
  • станом на перший квартал року, кількість працюючих магазинів в Україні перевалила за 18 тисяч, що на 4% більше за показник до початку повномасштабного вторгнення.
  • з точки зору географії, найбільша активність торговельних мереж співпадає з внутрішньою міграцією в країні (західні області та столиця). Зростання стосується передусім невеликих об’єктів, які розвиваються в регіонах;
  • у західних регіонах спостерігається нестача якісних локацій для ритейлерів, тож девелопери змушені підвищувати ставки або виходити на ринок з новою пропозицією.

На жаль, є не лише позитивні тренди, але й виклики, зокрема нестача енергоресурсів, небезпека для бізнесу, зростання вартості будівництва та експлуатації і нестача кадрів.

Наступним був виступ Петра Пуняка, співзасновника компанії WR Group. Експерт розповів про комплексний підхід до управління комерційною нерухомістю та відкриття нових ТРЦ.

photo 2024 06 14 10 40 05 | 1

З 2011 року компанія успішно відкрила 11 торговельних центрів, за наступний рік WR Group планує відкрити 5 нових ТРЦ.

Спочатку ковід, а потім і війна змусили компанію переглянути свою стратегію, тож наразі вона займається невеликими об’єктами у Львові та області. 

На думку Пуняка, реалізацію великих ТРЦ площею в близько 100 тис. метрів квадратних - варто відкласти до закінчення війни.

Минулого року ми відкрили ТРЦ у Дрогобичі та Трускавці, якщо говорити про етапи реалізації цих проєктів, то від моменту пошуку земельної ділянки до запустку об’єкту пройшло півтора роки, - ділиться спікер.

Одним з нових проєктів компанії стане ТРЦ Galas у одному зі спальних районів Львова, який має відкритися на початку наступного року.

Ще одним майбутнім об’єктом є ТРЦ Locus у містечку Рудне, у якому відійшли від концепції з форматом якірного фуд ритейлера. ТРЦ матиме три поверхи, відкриття має відбутися вже у вересні-жовтні цього року.

Андрій Лотоцький, CEO Retail&Development Advisor, розповів, які ТРЦ відкриються на заході України в найближчі роки. У планах компанії на найближчий час - 8 торговельних центрів:

  • ТРЦ Family Mall, м. Стрий Львівська область. Наразі майже готова перша черга об’єкту, щодо подальшого будівництва, компанія зіткнулася зі складнощами, оскільки на місці будівництва було знайдено археологічно цінні пам’ятки. Перша черга відкриється у третьому кварталі 2025, решта у 2026 році.
  • ТРЦ Kvartal City, Львів (район Рясне), у цьому та навколишніх районах у об’єкту майже немає конкурентів. Термін реалізації проєкту приблизний - 2 - 2,5 роки. 
  • ТРЦ “Україна” Ужгород. Проєкт планується запустити вже найближчим часом, а саме - у березні 2025 року. При цьому майже усі вільні площі торговельного центру вже зайняті.
  • ТРЦ “Росвигівський”, м Мукачево. Його відкриття також переноситься на березень 2025 року. Лотоцький відзначає, що в місті є великий запит на якісні орендні площі від орендарів, тож новий ТЦ вже майже заповнив усі вільні приміщення. Одним з якірних орендарів стане магазин польської групи LPP.
  • ТРЦ “А7” Івано-Франківськ. Об’єкт розташовується у самому центрі міста, відкриття заплановане на березень 2025 року, вже відомо, що продуктовим якорем стане мережа “АТБ”, а на четвертому поверсі буде великий дитячий розважальний центр.
  • ТЦ “А5” Івано-Франківськ. Це двоповерховий торговий комплекс також у центрі міста, на першому поверсі вже заповнені усі основні площі.
  • ТРЦ “Варшавський”, Тернопіль. У цьому проєкті відбулися певні зміни, зокрема - було зменшено заплановану площу та дещо змінено концепцію розташування автовокзалу. 
  • БФК “BOGUN-CITY”, Вінниця. Комплекс розташовується на березі річки Буг, на виставці його презентують вперше. Відомо, що комплекс складається з бізнес центру, апартаментів, готелю та ТРЦ. Будівля матиме декілька башт, ТРЦ займатиме чотирьохповерхову будівлю, передбачено ДРЦ, спортзал та інше.

photo 2024 06 14 10 30 13 | 2

Тетяна Чубак, директорка з розвитку ТРЦ "Подоляни", виступила з презентацією про другу чергу торговельного центру та особливості ведення бізнесу у Тернополі.

Так, відвідуваність ТРЦ “Подоляни” становить близько 6 млн відвідувачів на рік, частка у роздрібній торгівлі міста становить 20%. 

У торговельному центрі працює єдиний в області супермаркет “Сільпо” в ексклюзивному форматі. Цього року у ТРЦ збільшилася площа магазину Sinsay, з 350 м кв до понад 1000. Після початку повномасштабного вторгнення об’єкт значно підсилив свій спортивний сектор, а вже за кілька днів очікується відкриття магазину JYSK.

Тетяна Чубак підкреслила, що після опитування відвідувачів компанія запустила масштабний процес реконструкції та розширення торговельного центру. Таким чином планується залучити у місто нові бренди та врешті відкрити другу чергу ТРЦ - Подоляни Mall. 

Детальніше концепцію другої черги, а також інші проєкти, розповів CEO & Founder NAI Ukraine, Urban Experts Віталій Бойко.

photo 2024 06 14 10 31 02 | 3

Спікер також представив концепцію нового столичного ТРЦ Ocean Mall разом з Ганною Корягіною, СЕО Nhood Україна, директор з Tenant Representation, Nhood Holding.

“Рішення та інновації для бізнесу”

Другу сесію розпочав Дмитро Литвин, директор з розвитку Accord Group, який розповів про айті інфраструктуру та трансформацію ритейлу.

Експерт виділив декілька основних технологічних трендів галузі:

  • штучний інтелект;
  • перехід до хмари;
  • перехід на SD-WAN архітектуру;
  • архітектура з нульовою довірою;
  • автоматизація реагування на інциденти безпеки;
  • моніторинг всієї айті структури.

Ірина Плющева, Deputy CEO, iPOST представила презентацію про підвищення лояльності клієнтів за допомогою цього сервісу.Спікерка наголосила, що ринок доставок зростає у ритейлі з величезною швидкістю, як і ринок e-commerce загалом.

Українці стали більш прагматичними у плануванні свого часу, тому кур’єрська доставка стає як ніколи актуальною, - сказала Плющева.

photo 2024 06 14 10 31 49 | 4

Анна Каніна, керівниця юридичного департаменту Аврора Мультимаркет та Костянтин Юрченко, комерційний директор цифрових сервісів для бізнесу Вчасно, разом розповіли про кейс цифровізації “Аврори”.

Команда ритейлера відійшла від паперового документообігу і повністю перейшла на електронний. Це було не просто, оскільки вимагало великих інвестицій, викликало спротив співробітників, адаптації нинішніх бізнес-процесів та інше.

photo 2024 06 14 10 32 18 | 5

У підсумку сесії виступили керівник напрямку з продажу рішень в ритейлі Київстар Олександр Назарук та Олег Лєсов, CPO eSputnik.

“Стратегія антикрихкості в умовах воєнного часу”

Остання сесія першого дня, яку відвідала журналістка УРТЦ, розпочалася з панельної дискусії на тему стійкості бізнесу в умовах повномасштабної війни в Україні.

Модератором виступив Голова Асоціації ритейлерів України Андрій Жук. Експерти обговорили адаптацію стратегії бізнесу до постійних змін.

photo 2024 06 14 10 33 05 | 6

Давайте почнемо з того, що мати стратегію під час війни, це точка “нуль”. Стратегія і амбітна стратегія це те, що дає нам відчуття життя і робить його нормальним. В середині компанії у нас є два гасла: війна не привід знижувати внутрішні стандарти та “нам не має бути соромно перед хлопцями і дівчатами, які повернулися з фронту. Тому стратегія є і стратегія амбітна, - каже співвласниця і голова наглядової ради Suziria Group, засновниця мережі зоомаркетів MasterZoo Поліна Кошарна. 

Директорка роздрібної мережі “Люксоптика” Віолетта Титаренко сказала, що “Люксоптика” працює за дуже простою стратегією “Готуватися до найгіршого, але сподіватися на найкраще”. 

СЕО Фокстрот Олексій Зозуля наголосив, що не мати стратегію під час війни неможливо, адже для компанії дуже важливо розуміти, що потрібно, а що не потрібно робити.

Ми мабуть одна з небагатьох компаній, у яких є стратегія і формат цієї стратегії майже не змінився з початку війни. Питання не в тому, чи є стратегія, а в тому, як її виконати в умовах викликів війни, при тому, що в нас другий блекаут, не вистачає персоналу, тощо. Наші магазини не працювали приблизно дві години з початку війни, тому стратегія є, адаптуємось як можемо,- сказав директор з розвитку SPAR та “Наш Край” Віктор Мольченко.

Одним з найбільших викликів для усього ритейлу є кадрове питання, нестача працівників, за словами експертів, спостерігається майже на всіх рівнях.

Для того, щоб не втрачати свій персонал, топ-менеджмент вдається до впровадження різноманітних програм для співробітників, зокрема з психологічної підтримки.

Ми теж стикаємося з плинністю та нестачею кадрів, але є певний перекос, якщо брати більш спокійні регіони, там більший відсоток незабезпеченості персоналом, тоді як у більш небезпечних - майже нульова вакантність, - каже директор Департаменту непаливних продажів ПАТ “Укрнафта” Максим Пятаков.

Другий день

“Маркетинг, що дає результат”

Перша сесія складалася з виступів окремих спікерів, розпочав її Юрій Грузинський, Head of Enterprise Department Netpeak Ukraine, який виділив топ-5 трендів маркетингу у ритейлі на цей рік. На думку спікера, це:

  • адаптивне управління;
  • мультиканальність та кросплатформність;
  • соціальна відповідальність бізнесу;
  • інфлюенсери та соціальні медіа як медіа канал;
  • штучний інтелект.

Катерина Жураківська, директорка з маркетингу БФК Gulliver, розповіла про співпрацю ТРЦ з орендарями, можливі проблеми у цьому напрямку та їхні рішення.

photo 2024 06 14 10 56 19 | 7

Передусім експертка підкреслила, що у сьогоднішніх реаліях співпраця ТРЦ з орендарем має генерувати додатковий трафік, який врешті призводить до зростання прибутку.

Жураківська розповіла про декілька кейсів ТРЦ Gulliver, зокрема проведення стім-промо, способи доведення маркетингової інформації до відвідувача, тощо.

Не завжди ти можеш врахувати всі зовнішні моменти, які впливають на результат, але це не означає, що потрібно зупинятися. У будь-якому випадку, це підвищує впізнаваність та лояльність до бренду і як наслідок, впливає на товарообіг, - каже маркетинг-директорка.

Наталія Случай, керівниця відділу маркетингу Moyo у своєму виступі пояснила важливість інхаус-продакшена, як драйвера для маркетинг-ініціатив. Спікерка виділила такі переваги:

  • команда у курсі всіх комерційних таємниць;
  • висока залученість команди до бізнес-процесів;
  • підвищення рівня впізнаваності бренду;
  • вища конверсія, ніж від банерної реклами.

Христина Башлій, директорка з маркетингу Sova, у своєму виступі розповіла про успішні колаборації, які можуть стати драйверами для зростання бренду.

photo 2024 06 14 10 56 54 | 8

Експертка навела приклад колаборації ювелірного дому з українським брендом Lake, яка стала першою для обох компаній і перевернула весь бізнес галузі.

Завершилася перша сесія другого дня виступом на тему партнерства та допмоги від великого ритейлу Збройним Силам, його представили Віталій Бойко CEO & Founder в NAI Ukraine / Urban Experts та Володимир Стецик Директор Kearney Україна.

photo 2024 06 14 10 57 57 | 9

“Синергія податкової та економічної політики задля забезпечення стійкості та розвитку в умовах війни”

Друга сесія, яку обрала редакція УРТЦ, повністю складалася з панельної дискусії на одну з найактуальніших сьогодні тем. Її модератором був Олексій Француз, керівник напряму Government Relations Асоціації ритейлерів України, а серед спікерів присутні були як представники бізнесу, так і посадовці.

photo 2024 06 14 09 58 22 | 10

Ми, як Україна, історично успадкували непогані можливості. Коли СРСР розпадався, ми мали одні з найкращих показників серед пострадянських країн. Проте за часи незалежності ми ці переваги втрачали, у нас відбувалася міграція бізнесу в більш сировинні галузі, - розповіла заступниця Міністра економіки Надія Бігун про проблему бізнесу з доданою вартістю.

Данило Гетманцев, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики заявив:

Ми сьогодні витрачаємо на війну більше, ніж ізраїль в період найгарячішої фази арабо-ізраїльської війни, ми відчуваємо дефіцит фінансів та маємо декілька надпотужних викликів, перше - це лінія фронту, яка на жаль постійно збільшується, фінансування, якого ми потребуємо…. У нас на жаль не залишилося популярних чи класних рішень, усі рішення які залишилися або погані або дуже погані, ми повинні мати розуміння і відповідальність, що без їх прийняття ми не встоїмо.

Посадовець підкреслив значні успіхи держави у політиці детінізації і зазначив, що вважає цей напрямок діяльності пріоритетним і для держави, і для бізнесу. За словами Гетманцева, податкова система робить ставу на великі торговельні системи, які працюють “в білу”.

У свою чергу представники ритейлу заявили про свої головні проблеми, які потребують реакції з боку влади, зокрема бронювання співробітників, забезпечення електроенергією і внесення ритейлу до об’єктів критичної інфраструктури, персональну безпеку співробітників, тощо.

Історія великих виснажливих воїн доводить, що виграє той, у кого краще працює тил. Тил це економіка, це бізнес, це населення, яке працює…Ми всі сьогодні повинні думати про те, як нам зробити нашу політику, наше ухвалення рішень, прозорим, прогнозованим і таким, що йде на користь і державі, і бізнесу, і населенню. Без фіскалізації економіки ми цю війну не виграєм,- каже Сергій Іващенко, Керівник з GR&CSR, Метро Україна.

Також експерт відзначив проблему з перевірками бізнесу, на його думку, в умовах війни податкова має сповідати ризикоорієнтований підхід до перевірок, а не просто виконувати план.

Сергій Тарута, народний депутат, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, промисловець, вважає, що бізнес не виходить з тіні, оскільки влада не готова до створення прозорих конкурентних та податкових умов.

Перш за все треба прибрати контрабанду та сірі товари, адже вони є, ми всі це знаємо, - зауважує він.

На думку Тарути, потрібно йти не шляхом підвищення податків, а шляхом їхнього зниження та збільшення інвестиційної привабливості країни.

У свою чергу Данило Гетманцев виділив передусім важливість впровадження принципу “закон один для всіх”, а не зниження чи збільшення податкового навантаження.

“Ритейлери та виробники: ефективна співпраця”

В рамках третьої сесії Надія Бігун, заступниця Міністра економіки України, представила урядову програму “Зроблено в Україні”. Основні складові та особливості програми:

  • стосується передусім малого та середнього бізнесу, а не великих виробників;
  • на 2024 рік на програму виділено 45 млрд грн;
  • має дві основні складові - стимулювання попиту на українські товари та стимулювання виробників цієї продукції;
  • передбачає різноманітні грантові програми;
  • створення індустріальних парків;
  • кешбек на українські товари (запустять протягом літа);
  • національна інформаційна кампанія “Усі в плюсі, коли зроблено в Україні”;
  • передбачає залучення ритейлерів у якості амбасадорів.

Читайте також: Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) у травні 2024-го знизився через вплив кількох факторів

Завершилася остання сесія другого дня панельною дискусією за модерації Надії Бігун.