Пропозиція вийшла на довоєнний рівень. Що відбувається з комерційною нерухомістю у Києві та Львові

Протягом 2023 року та за перші кілька місяців 2024-го попит на комерційну нерухомість у Києві зріс на 65%, найбільше (у три, а подекуди і в п’ять разів) збільшився попит на приміщення для кав’ярень, кафе, ресторанів, а також салонів краси.

Про це розповів керівник департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії Ігор Сироватко у колонці для NV.

За словами експерта, ринок нерухомості є одним з тих секторів, що найбільше відчувають вплив ситуації на фронті та ситуації з міжнародною фінансовою допомогою.

Тобто на тлі позитивних новин він зростає, а на тлі негативних - громадяни та інвестори значно знижують свій інтерес до нерухомості.

Комерційна нерухомість — особливо чутлива до економічної та воєнної ситуації в країні. Цей сектор перебуває в не найкращому становищі ще з часів пандемії. Війна, що триває, й міграція значної частини населення особливо важко позначаються на ринку комерційної нерухомості. Постійний ризик руйнування інфраструктури внаслідок ракетних обстрілів є великим стримувальним фактором для розвитку бізнесу і, відповідно, апетитів щодо придбання комерційних об'єктів, - каже Ігор Сироватко.

Ситуація на ринку

Виходячи з даних OLX щодо активності продавців та покупців комерційної нерухомості на порталі, керівник департаменту клієнтського сервісу зробив наступні висновки:

  • пропозиція на ринку комерційної нерухомості повністю відновилася до рівня початку повномасштабного вторгнення, а у деяких сегментах навіть зросла;
  • попит залишається на рівні 70−75% від показника 2021 року.

Експерт відзначає, що на даний момент недоцільно порівнювати відновлення ринку до довоєнних чи доковідних часів, адже він дуже сильно змінився.

Минулий рік для двох найбільших регіонів на ринку комерційної нерухомості - Києва та Львова можна охарактеризувати так:

2023 рік показав стрімке зростання кількості пропозицій у Києві. Станом на лютий 2024 року ріст становить 79%. Зростали усі сегменти, але найбільший приріст показали комерційні приміщення для сфери обслуговування та хореки: приміщення під кав’ярні, кафе, ресторани, салони краси, медичні центри. Кількість оголошень з продажу комерційних приміщень виросла практично вдвічі. Оголошення про продаж МАФів та приміщень вільного призначення виросли на 90% протягом 2023 року, - каже експерт.

У Львові пропозиція зростала набагато повільніше, станом на лютий 2024 року показник становив орієнтовно 20%, але по більшості сегментів зростання було відсутнє.

Попит у Києві збільшився на 65%, найбільше на приміщення для кав’ярень, кафе, ресторанів, а також для салонів краси. У півтора раза виріс попит на МАФи, приміщення під СТО, автомийки та АЗС.

У Львові попит виріс на 30%. Найбільше покупці цікавились МАФами, офісами та приміщеннями вільного призначення.

Ігор Сироватко додає, що ціни на комерційну нерухомість зростали нерівномірно — в середньому від 10% до 30%, залежно від категорії нерухомості.

Топ категорій за зростанням ціни у Києві:

  • СТО, автомийки, АЗС — 118%;
  • Виробничі приміщення — 88%;
  • Приміщення під салони краси та клініки — 51%.

Топ категорій за зростанням ціни у Львові:

  • СТО, автомийки, АЗС — 189%;
  • Інший тип приміщень — 116%;
  • Виробничі приміщення — 61%.

Інвестиції у комерційну нерухомість у 2024 році

Експерт радить будувати плани на майбутнє з урахуванням високої ймовірності довготривалості війни і наголошує, що інвестиції у нерухомість залишаються одними з найризиковіших варіантів.

Читайте також: Олена Шабашкевич, Fozzy Group: навіщо продовольчим ритейлерам власні медіа

Водночас з погляду ринкової кон’юнктури є сенс інвестувати у комерційну нерухомість. За нинішніх обставин потрібно враховувати, які сфери економіки продовжуватимуть розвиток в умовах війни, а також прогнозувати, які бізнеси покажуть найбільший приріст по її закінченню. Саме в таких умовах потрібно готувати комерційну нерухомість для оренди, чи розглядати її майбутній перепродаж за значно вищими цінами, - резюмував представник OLX.