У БЕБ виникли претензії до Dragon Capital Томаша Фіали через львівський ТРЦ Victoria Gardens

Інвесткомпанія Dragon Capital Томаша Фіали поскаржилася на тиск з боку Бюро економічної безпеки (БЕБ). Детективи зацікавилися угодою шестирічної давності.

Бюро економічної безпеки розслідує два кримінальних провадження, де фігурує угода з придбання інвестиційною компанією Dragon Capital львівського ТРЦ Victoria Gardens.

Dragon Capital купила у турецького власника корпоративні права ТОВ "Фенікс-Капітал", якому належав ТРЦ Victoria Gardens, у березні 2018 року, а потім переоформила актив на ТОВ "Європоліс проперті холдінг". Тепер БЕБ перевіряє, чи були повністю сплачені податки під час операції між "Фенікс-Капітал" і "Європоліс проперті холдінг".

У-БЕБ-виникли-претензії-до-Dragon-Capital-Томаша-Фіали-через-львівський-ТРЦ-Victoria-Gardens-2

Претензії виникли одразу у двох територіальних управлінь БЕБ – у Києві та Львові. Обидва кримінальні провадження, за інформацією Dragon Capital, були відкриті ще у 2017 році, тобто до того, як компанія стала власницею Victoria Gardens.

"Dragon Capital вважає, що дублювання роботи детективів БЕБ та втягування компанії в "історичні" кримінальні провадження є формою тиску на бізнес", – заявили у компанії.

Dragon Capital також пояснила, що Victoria Gardens переоформили на ТОВ "Європоліс проперті холдінг" для додаткового юридичного захисту від спроб рейдерського захоплення, від якого були змушені відбиватися як попередній власник, так і новий.

За результатами продажу ТОВ "Фенікс-Капітал" сплатило у вересні 2018 року понад 80 млн грн податку на додану вартість.

Після цього Dragon Capital інвестувала 250 млн грн у реконструкцію та покращення Victoria Gardens.

ТОВ "Європоліс проперті холдінг" (поточний власник ТРЦ Victoria Gardens) почало сплачувати ПДВ з оренди з лютого 2021 року. Зараз це близько 9 млн грн на місяць.

Читайте також: Через столичний БФК Gulliver у Верховній Раді розгорівся скандал

За результатами 2023 року ТОВ вперше стало прибутковим: за рік сплачено 54,5 млн грн податку на прибуток, а за перший квартал 2024 року – 12 млн грн.

Forbes