У “Епіцентрі” зафіксували черговий стрибок продажів на енерготовари – що купують українці

У мережі “Епіцентр” відзначають значний приріст продажів павербанків (+38%) і зарядних станцій (+350%) у квітні 2024-го, порівняно з попереднім роком.

Запит на генератори відчутний у регіонах, які найбільше постраждали від обстрілу енергоінфраструктури, зазначають представники ритейлера.

За результатами квітня спостерігався значний приріст продажів павербанків (+38%) та зарядних станцій (+350%, тобто в 4,5 рази) в штуках порівняно з попереднім роком. Велику частку продажів становили тендери та гуртові покупки, основними покупцями яких є волонтерські фонди та бізнес, - повідомив керівник департаменту "Споживча електроніка" Роман Івашкевич.

У перший тиждень травня відбувся спад продажів, зумовлений святковими вихідними, але вже у середу, 8 числа, в “Епіцентрі” знову побачили різке збільшення продажів через повідомлення про можливі відключення.

За словами керівника департаменту "Машини, станки, обладнання" Сергія Орлова, точкові запити на ці категорії товарів спостерігаються в регіонах, де більш відчутні проблеми зі світлом.

Наприклад, у Харкові ми отримували запити на більш потужні генератори від 10 кВт і більше, які купують переважно малі бізнеси. Це той тип генераторів, якого небагато на ринку, - пояснив він.

За словами Орлова, ситуативно низький попит на генератори пояснюється кількома причинами, по-перше, населення вже накопичило значний запас енергогенерувального обладнання ще в попередній кризовий період.

Ще один фактор стримування попиту: українці бачать, що попри обстріли, енергетикам вдається досить швидко відновити світло для споживачів.

Читайте також: Обстріли та загроза відключень. Попит на генератори навесні зріс у 9 разів

Ми уважно спостерігаємо за ситуацією та готуємося до можливого стрибка попиту, щоб уникнути дефіциту та повністю задовольнити потреби споживачів. Імовірне зростання попиту очікується зі значним підвищенням температури повітря. Збільшення енергоспоживання спричинить робота кондиціонерів, холодильних установок тощо. Також треба враховувати, що попит на генератори залежатиме від стану енергосистеми країни в разі продовження її знищення внаслідок ворожих обстрілів, - резюмував Орлов.

"Інтерфакс-Україна"