Станція “Поштова площа” опинилась у небезпеці через недобудований підземний ТЦ

Поштова площа та однойменні станція столичної підземки опинилися під загрозою через недобудований підземний торговельний центр.

Про це йшлося на на останньому засіданні тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань Києва, передає ТСН.

Двоповерховий ТЦ почали зводити понад 10 років тому, а у 2014 році на місці будівництва знайшли частину давньої вулиці часів Київської Русі. Вже у 2017-му столична влада зупинила як будівельні, так і археологічні роботи під землею, і пообіцяли створити на цьому місці музей.

Після цього і про ТЦ і про археологічну знахідку на багато років забули, а згадали через можливі загрози для станції метро "Поштова площа", адже у недобудованому ТЦ нібито збирається вода, яка може затопити станцію.

2667aef5c6248a84e6ff3de4bec8f7aa | 1

За словами виконувача обов’язків голови КП "Київський метрополітен" Віктора Вигівського, ситуація контрольована і загрози підтоплення станції немає.

Втім, це не задовольнило членів комісії, які вирішили самостійно перевірити стан споруди.

У чому проблема?

Архітектор Андрій Миргородський, автор проєкту реконструкції Поштової площі пояснив, що частина незавершеної конструкції стоїть на тимчасових палях, які потрібно негайно зміцнювати, інакше може статися обвал.

Він також додав, що реальної ситуації ніхто достеменно не знає, як і її можливий вплив на метро.

Площа тримається на тимчасових опорах, які встановили ще 10 років тому. Такі опори можуть слугувати декілька місяців, а далі їх потрібно замінити на монолітні, які простоять сотні років. Цього не було зроблено. Тому сказати, як вони себе покажуть у подальшому, — складно, — каже Миргородський.

Читайте також: Намагалися відібрати колишні власники. ПриватБанк відстояв ТЦ “Приозерний” у Дніпрі

Миргородський пояснив, що ці тимчасові конструкції не розраховані на таку тривалу експлуатацію та на великий потік людей, тож потрібно щось робити: або засипати приміщення підземного ТЦ землею, або добудувати обіцяний музей.