Цікаве за тиждень (14 квітня). Zara знову у Львові, День народження ТРЦ Lubava та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини ТРЦ, комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 8 по 14 квітня.

Zara повернулася у Львів

Іспанська фешн-група Inditex повернулася у Львів. Місто стало першим, після столиці, де відкрилися магазини компанії.

Так, у ТРЦ Forum Lviv відновили роботу магазини брендів Zara, Massimo Dutti, Oysho та Pull&Bear, у ТРЦ King Cross Leopolis Zara та Pull&Bear.

Повернення довгоочікуваних брендів спричинило неабиякий ажіотаж, з самого ранку у торговельних центрах зібралися натовпи людей. Зачиненими залишаються магазини Bershka та Stradivarius, однак вони мають поновити роботу найближчим часом.

Попереду відкриття у, Черкасах та Вінниці. На думку голови Української Ради Торгових Центрів Максима Гаврюшина, це станеться до кінця цього місяця.

Черкаський ТРЦ Lubava відзначив 11 років роботи

Відомий торговельно-розважальний центр Lubava, розташований у серці Черкас, відзначив 11-ту річницю своєї роботи.

У рамках ювілейних заходів, що тривали з 5 по 7 квітня, гостям було запропоновано багато активностей, серед яких - концерт Анни Трінчер, модні покази, дитячі атракціони, а також унікальна можливість виграти один з 11 значних подарунків та інші призи від організаторів та партнерів.

Ця річниця є важливою не лише з точки зору відзначення успіху ТРЦ Lubava, але й символом стійкості та адаптації до складних умов, що склалися в Україні останніми роками. Незважаючи на численні виклики, комплекс продовжував працювати майже без перерв, забезпечуючи доступність послуг для своїх відвідувачів.

За словами керівництва Lubava, плани на майбутнє включають подальше розширення асортименту послуг та покращення інфраструктури ТРЦ, аби забезпечити ще більший комфорт для відвідувачів та відкрити нові можливості для орендарів.

ТРЦ Planeta Mall в Харкові обстріляли вдруге з початку війни

У Харкові 6 квітня було зафіксовано “приліт” у недобудований ТРЦ Planeta Mall. Це вже друге влучання у торговельний центр за час повномасштабної війни, перше відбулося на початку вторгнення.

Інформація щодо обсягу руйнувань та завданих збитків наразі відсутня.

ТРЦ Planeta Mall на Окружній дорозі Харкова мав відкритися навесні 2022 року, однак у плани втрутилася війна. Тоді відкриття об’єкту перенесли на кінець 2023 року, але цього так і не відбулося.

Planeta Mall площею 110 000 кв. м може вмістити 120 магазинів та 15 ресторанів. Там планувався семизальний кінотеатр Cinema City, а також дитячий розважальний центр Family Park, який займатиме площу 3000 кв. м. Фото наслідків влучання дивіться в матеріалі.

Товарообіг України за перший квартал 2024-го сягнув 26 млрд доларів

У першому кварталі 2024 року експорт товарів з України становив 10 млрд доларів.

Найбільше з України експортували товарів до Польщі (на 992 млн дол.), Іспанії (813 млн дол.) та Китаю (на 789 млн дол.).

Цікаво, що Польща завозила в Україну набагато більше, ніж отримувала з нашого боку, країна увійшла у топ-імпортерів на другому місці з показником 1,6 млрд дол.

Загалом імпорт товарів в Україну за січень-березень 2024 року становив 16 млрд доларів, окрім Польщі, головними імпортерами були Китай (3 млрд доларів) та Німеччина (1,3 млрд дол).

У першому кварталі року товарообіг України становив 26 мільярдів доларів.

Оподаткований імпорт склав 13,8 млрд дол або 86% загальних обсягів імпортованих товарів.

Контроль товарообігу орендарів під час війни

Повномасштабне вторгнення змусило об’єднатися не лише окремих громадян, а й весь український бізнес. ТРЦ надавали безпрецедентні знижки для орендарів, щоб підтримати їх у цей час, а ритейлери, у свою чергу, робили все для забезпечення товарами споживачів.

Згодом ситуація у тилових регіонах країни стабілізувалася, а подекуди навіть наблизилася до довоєнного рівня, тож орендодавці почали поступово повертатися до стандартних умов.

Читайте також: Budhouse Group потрапила у шорт-лист премії CEEQA з проєктом Linden Luxury Residences

Втім, не всі орендарі були готові чесно повідомляти про свої справи, а дехто навіть відверто приховував товарообіги. Українська Рада Торгових Центрів розпитала експертів ринку і розповідає про те, наскільки часто трапляються такі випадки, як на них мають реагувати девелопери та які є заходи для контролю діяльності.

Ексклюзивні коментарі експертів ринку читайте в нашому матеріалі.