Руслан Шостак, Eva і Varus: компенсувати дефіцит кадрів можуть інвестиції та автоматизація процесів

Український бізнес може впоратися із проблемою дефіциту кадрів шляхом інвестицій у технологічні продукти та автоматизацію процесів.

Таку думку висловив власник мереж Eva і Varus, президент корпорації TERWIN Руслан Шостак на саміті Business Wisdom Summit у Києві.

Я не бачу великої проблеми. Так, вона є, на неї закривати очі не можна, але за статистикою Україну покинуло не так вже й багато людей. Весь наш бізнес був неефективний з боку використання людського ресурсу, що робило нас неконкурентними з аналогічним бізнесом у Європі та світі. Але для цього є одне рішення - гроші. У нас немає грошей на реконструкцію виробництв і підприємств. Якщо ж у нас будуть гроші, програмні продукти, нове роботизоване обладнання, то ми зможемо це питання вирішити, - розповів він.

Підприємець додав, що попри значний відтік клієнтів, його бізнес демонструє зростання, яке у 2023 році в онлайні становило майже 100%, у фізичному ритейлі - 30%. Корпорація Шостака наразі будує нові логістичні хаби у Києві, Львові та Дніпрі.

У той час, як український бізнес гальмується через війну і складну економічну ситуацію, світові підприємці змінюються, використовують нові можливості, зокрема штучний інтелект.

Зараз ми фокусуємося на геополітиці, але в наступні 20 років ми зіткнемося з глобальними проблемами економіки, зміною спеціальностей, професій. Саме штучний інтелект зараз просуває найбільш потужні зміни, - вважає Руслан Шостак.

*Довідка

У жовтні 2023 року, усі 17 компаній, що перебувають в управлінні Руслана Шостака об’єдналися у корпорацію TERWIN. Це ТОВ "Омега", "Руш", "Тервін Груп", "Тіксід", "Таврія Хаб", "Миттєва", "Формсайт", "Дігамма", "Мілтон-Груп", "Салтора Плюс", "Фірма "Аріант", "Нове Будівництво 2017", "Альтаїр Д", "Апекс Н", "Аспект Д", "Латтеро", БО "Благодійний Фонд "Руслана Шостака".

Читайте також: Контроль товарообігу орендарів під час війни: як виявити нечесних операторів у ТРЦ і що робити девелоперам

Активи групи оцінюються у 1,6 млрд доларів, сукупний довоєнний виторг компаній складав 2 млрд доларів, а у 2023 році очікувався на рівні 1,7 млрд доларів.

“Інтерфакс-Україна”