Суд зобов’язав Офіс генпрокурора відкрити справу щодо власників “Епіцентру”

Печерський районний суд Києва зобов’язав Офіс генерального прокурора внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею "колабораційна діяльність" через скаргу партії “Народовладдя”.

Справу мають відкрити за фактами журналістського розслідування “Схем” щодо власників мережі “Епіцентр” Олександра та Галини Герег.

У ньому йшлося про те, що подружжя з 2014 року і до середини 2022-го виплачувало заробітну плату Геннадію Гальчуку, управителю колишніх ТЦ мережі на окупованій Донеччині. Наразі Гальчук є депутатом пропутінської партії “єдина росія”.

image 2024 04 08 12 00 59 | 1

Історія

У жовтні 2023 року партійці “Народовладдя” надіслали заяву до СБУ про “вчинення власниками мережі "Епіцентр" Олександром та Галиною Герегою кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 та ч.4 статті 111-1 Кримінального кодексу України”.

СБУ спрямувала заяву до Офісу генпрокурора, де відповіли, що документ “не містить об’єктивних фактичних даних, які б достовірно свідчили про наявність ознак кримінальних правопорушень”. Тому відомості не внесли до ЄРДР.

Вже у січні 2024 року голова «Народовладдя» Юрій Левченко звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність працівників Офісу генпрокурора. Після чого суд зобов’язав відомство відкрити кримінальну справу проти власників компанії.

Деталі розслідування

У розслідуванні журналісти “Схем” розповіли, що компанії "Епіцентр" і "Нова лінія", якими володіють Олександр Герега та його дружина Галина, з 2014 року і до кінця липня 2022-го щомісяця виплачували зарплату Геннадію Гальчуку.

Читайте також: “Епіцентр” відкрив у Києві новий ТЦ на місці старого гіпермаркета (фото)

Гальчук був директором “Епіцентру” у Макіївці, населений пункт опинився під окупацією ще у 2014 році. Після захоплення він продовжив управляти створеною замість “Епіцентрів” мережею “Галактика”.

Пізніше Олександр Герега в інтерв’ю заявив, що вони “повністю втратили контроль за своїми торговими об'єктами, розташованими на окупованих територіях Донеччини та Луганщини”.

Радіо Свобода