Український експорт товарів наблизився до довоєнного у березні 2024 року – Мінекономіки

У березні 2024 року Україна експортувала товарів на суму 3,2 млрд доларів та наблизилася до довоєнних показників.

Загальний обсяг експортованої продукції вітчизняного виробництва склав 11,8 млн тонн, повідомила Перша віцепрем’єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко.

В першому кварталі 2024 року український експорт залишався на відносно стабільному рівні, який наближається до рівня січня 2022 року – місяця, що передував широкомасштабному вторгненню. У фізичному вимірі – це близько 12 млн тонн, в грошовому – понад $3 млрд щомісячно. В березні, попередньо, експортовано товарів обсягом 11,8 млн тонн на $3,2 млрд, - зазначила Юлія Свириденко.

За словами посадовиці, збільшення несировинного експорту через відкриття доступу до ринків і експортне фінансування є одним з трьох ключових напрямків політики "Зроблено в Україні".

Роздрібний товарообіг

Раніше ми розповідали, що сумарний обіг роздрібної торгівлі у 2023 році сягнув 1,8 трлн грн, а у 2022-му цей показник було оцінено в 1,4 трлн грн, що означає збільшення гривневого обороту на 30,5%.

Зростання роздрібного товарообігу у реальному вимірі, тобто після вирахування зміни цін, минулого року становило 15,4%, а оцінка без урахування фізичних осіб-підприємців становить 1,2 трлн грн продажів.

Читайте також: Митниця запустила онлайн-послугу декларування експрес-відправлень та сплати мита

У номінальному вимірі зростання товарообігу юросіб становило 26%, а у реальному 11,7%.

Мінекономіки