Іноземні компанії втратили понад 100 млрд доларів через складнощі виходу з рф

Корпоративний вихід з російського ринку після початку повномасштабної війни проти України коштував іноземним компаніям понад 107 мільярдів доларів у вигляді списання та втрати доходу.

Втрати компаній проаналізувало агентство Reuters. За словами експертів, компанії, які ще не вийшли з ринку агресора, однак хочуть це зробити, ймовірно, зіткнуться з подальшими труднощами та будуть змушені погоджуватися на більші списання та збитки.

Обсяг збитків зріс на третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року, підкреслюючи масштаби фінансового удару по корпоративному світу від вторгнення Москви, а також підкреслюючи раптову втрату західного досвіду з російської економіки, - пише агентство.

Після фіктивної перемоги на виборах путін має оновлений мандат на подальшу ізоляцію від західних країн, зокрема шляхом додаткових конфіскацій активів і політичного тиску.

рф вимагає від іноземних компаній знижки щонайменше у 50% за продаж своїх активів і постійно посилює вимоги до тих, хто хоче позбутися російського бізнесу.

Так, цього року продажі активів компаній Shell, HSBC, Polymetal International та Яндекс НВ були оголошені на загальну суму майже 10 млрд дол та здійснені зі знижками аж до 90%.

Читайте також: Найбільший у світі виробник цегли продав заводи в рф та вийшов з ринку

*Довідка. У 2022 році в рф було ухвалено закон, який забороняє інвесторам із так званих «недружніх» країн продавати акції ключових енергетичних проектів та банків без схвалення президента.