Підприємства торгівлі єдині позитивно оцінили свою діяльність у лютому – індекс НБУ

У лютому 2024 року український бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності.

Про це свідчить свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця. Так, у лютому 2024 року ІОДА зріс до 47.5 пунктів з 41.0 у січні.

У той же час високі безпекові ризики, затримка з надходженням зовнішнього фінансування, логістичні проблеми через блокування західного кордону, та інші чинники, продовжували стримувати економічну активність підприємств та негативно вплинули на їхні очікування.

Торгівля та будівництво

Підприємства торгівлі єдині серед опитаних секторів позитивно оцінили свою ділову активність. Секторальний індекс у лютому зріс до 50.1 пунктів з 38.9 у січні. Цьому сприяли зниження інфляційного тиску, збереження стійкості валютного ринку та сталий споживчий попит.

На відміну від двох попередніх місяців торговельні компанії прогнозували збільшення обсягів товарообороту та закупівлі товарів для продажу, а також поліпшили оцінки щодо залишків товарів для продажу. Унаслідок збільшення витрат на логістику через блокування західного кордону респонденти очікували суттєвого збільшення вартості товарів, закуплених для продажу, водночас послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі, - йдеться у результатах дослідження.

На відміну від попереднього місяця, респонденти прогнозували зростання обсягів виготовленої продукції. Також пом’якшилися негативні оцінки щодо обсягів нових замовлень на продукцію та залишків готової продукції.

Підприємства будівництва п’ятий місяць поспіль залишаються найпесимістичніший серед усіх секторів економіки. На це впливають:

  • сезонне послаблення економічної активності;
  • слабкий інвестиційний попит;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів.

Секторальний індекс становив 43.7 пунктів порівняно з 31.9 у січні. Респонденти суттєво послабили негативні оцінки щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів.

Очікування щодо зростання закупівельних цін незначно послабились, щодо здорожчання власної продукції – збереглися на високому рівні. Оцінки щодо зайнятості залишаються стриманими. Керівники підприємств торгівлі очікують на незначне збільшення чисельності працівників, решта опитаних прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу, найскладніша ситуація – в секторі будівництва, - пояснили в НБУ.

Інші галузі

Підприємства промисловості пом’якшили, проте зберегли песимістичні очікування щодо результатів своєї економічної діяльності.

Секторальний індекс у лютому становив 48.3 (у січні – 43.7), оскільки безпекові ризики та логістичні проблеми через блокування західного кордону не були вирішені.

Читайте також: Ринок електроніки за 2023 рік виріс на третину – аналітика “АЛЛО”

Підприємства сфери послуг також пом’якшили, але зберегли негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив, зважаючи на посилення безпекових ризиків, збільшення витрат на логістику та слабкий попит: секторальний індекс становив 45.3 порівняно з 40.4 у січні.

НБУ