Цікаве за тиждень (25 лютого). Відновлення ТРК Appolo, падіння індексу самопочуття ритейлу (RWBI) та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 19 по 25 лютого.

Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) у січні різко знизився

Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) в січні 2024 року суттєво зменшився в порівнянні з груднем з 29,5 до 27,0 пунктів, що на 0,1 пункт менше, ніж в січні 2023 року:



Якщо графік не відображається, будь-ласка вимкніть додаток з блокування реклами.

Одним з факторів, що впливають на показник RWBI, є частка часу роботи ТЦ під час повітряних тривог. З листопада 2023 року цей показник неухильно збільшувався та його січневий показник за деякими критеріями може вважатись рекордним.

Так, у порівнянні з груднем 2023 року частка робочого часу ТЦ, що припадає на повітряні тривоги збільшилась на 0,2%, а в порівнянні з січнем 2023-го – на 6,5%.

А що було головним фактором такого падіння індексу, розповідаємо в матеріалі.

ТРК Appolo у Дніпрі відновлює роботу після ракетного удару

Торговельно-розважальний центр Appolo у Дніпрі, відновлює роботу після серйозного пошкодження внаслідок ракетного удару рф 29 грудня.

Про це ТРК повідомляє у своїх соцмережах. Дата перевідкриття - вівторок, 27 лютого 2024 року.

27 лютого ТРК Апполо знову відкриває свої двері! Після ракетного удару він став символом незламності. Приходьте і переконайтеся самі: Апполо – це не просто торговий центр, це місце, де знову відновлюється життя та активний шопінг, - йдеться у повідомленні торговельного центру.

Чи відновлять роботу усі магазини - наразі не повідомляється.

Історію про пошкодження торговельного центру нагадуємо у матеріалі.

IKEA призначила нового топ-менеджера українського підрозділу

Шведська мережа IKEA призначила нового керівника в Україні. Ним став Юрій Приходько, який з 2017 року консультував ритейлера у Південно-Східній Європі з питань розширення ринку та взаємодії із зацікавленими сторонами в Україні.

Приходько має 25 років досвіду у наданні підтримки транснаціональним компаніям та чималу експертизу в управлінні.

На новій посаді директор планує сфокусуватися на зміцненні бренду ІКЕА в Україні та плануванні розвитку компанії на місцевому ринку.

Також, згідно даних сервісу YouControl, наприкінці 2023 року компанія ТОВ "Ікеа Рітейл Україна" збільшила свій статутний капітал на 40,6%, до 966,7 млн грн.

Запуск нових ТРЦ в Україні: коментарі девелоперів

На 2024-2025 роки в Україні анонсують чимало нових відкриттів ТРЦ майже у всіх регіонах країни.

Так, на прес-конференції у агентстві “Інтерфакс-Україна”, керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник розповів, що у найближчі два роки мають відкритися довгоочікувані ТРЦ April Mall, "Лук'янівка", Ocean Mall та інші торговельні центри у Києві, а також безліч об’єктів у інших областях.

Українська Рада Торгових Центрів вирішила уточнити у девелоперів анонсовані дати нових відкриттів і з'ясувала, що насправді далеко не всі заявлені торговельні центри дійсно розпочнуть роботу найближчим часом.

Так, у компанії Arricano, яка є девелопером ТРК “Лук’янівка” у Києві, заявили наступне:

У 2024 році ми продовжуємо працювати над проєктом та інвестувати у будівництво нового ТРК "Лук’янівка". Серед запланованих робіт - облаштування інженерних мереж , реставрація будівлі пам’ятки архітектури, що знаходиться на території ТРК і доопрацювання концепції та стратегії розвитку обʼєкта. Плануємо залучити додаткове фінансування і поновити темпи будівництва нового торговельного центру відразу після нашої перемоги. З моменту залучення додаткового фінансування необхідно 1,5 роки на завершення будівельних робіт та благоустрою, а також додатково декілька місяців на підготовку до відкриття з урахуванням оптимального торгового сезону.

Коли настане довгоочікувана перемога - ніхто достеменно сказати не може, однак навіть за умови скорішого завершення війни, очікувати відкриття об’єкту найближчим часом - не варто.

У компанії DCH також заявили, що інформація щодо відкриття ТРЦ “Караван” у Дніпрі у 2025 році - “не відповідає дійсності”. Наразі точних термінів завершення будівництва проєкту немає, оскільки через війну він перебуває на паузі.

ТРЦ April Mall не підтвердили відкриття у найближчі два роки другої черги.

Максим Гаврюшин, УРТЦ, Budhouse Group: про вплив тривог, відновлення ринку та повернення брендів у ТРЦ

Найбільшим викликом для торговельно-розважальних центрів України залишається втрата робочого часу під час повітряних тривог. У той же час, більшість з них вже повернулися до виторгу рівня довоєнного 2021 року, а дехто навіть перевершив ці показники.

Читайте також: Допоможе роботі ТРЦ та поверненню McDonald’s. У Харкові планують запустити нову систему оповіщення

Про це, а також про те, на відновлення роботи яких відомих брендів чекають українські ТРЦ та які перспективи розвитку торговельної нерухомості у 2024 році, у інтерв’ю розповів Максим Гаврюшин, голова Української Ради Торгових Центрів та операційний директор Budhouse Group. Повну версію інтерв'ю з експертом читайте тут.