Виробник кави Jacobs може вийти з російського ринку через нові санкції ЄС

Компанія JDE Peet's, яка є власником бренду Jacobs, заявила, що нові санкції ЄС створили невизначеність щодо майбутнього бізнесу в росії.

Це у свою чергу викликало падіння акцій компанії до рекордно низького рівня.

У серпні 2023 року JDE Peet's заявила, що діяльність на російському ринку вона вестиме як окремий бізнес і продаватиме там лише місцеві бренди.

Однак деякі елементи нового пакету санкцій Євросоюзу, який набуде чинності у червні 2024 року, можуть негативно вплинути на тих, хто контролює актив в рф.

За словами аналітиків, з огляду на нові санкції JDE Peet's "не впевнена, чи зможе вона зберегти контроль над своїм російським бізнесом" і це значно погіршує перспективи компанії на 2024 рік.

Акції фірми вже обвалилися на 6,8% до 21,60 євро на початку торгів у четвер, 22 лютого.

У компанії заявили, що вплив припинення продажу міжнародних брендів є невизначеним, але додали, що лише ребрендинг популярного бренду Jacobs для російського ринку призвів до знецінення на суму 185 мільйонів євро.

*Довідка

Нідерландський кавовий концерн JDE Peet’s володіє десятками брендів, переважно кавових напоїв.

Читайте також: Акціонерів виробника Oreo та Milka Mondelez “морально не хвилює”, чи вийде компанія з рф – гендиректор

Компанія була створена в 2015 році після злиття кавового підрозділу Mondelez International з Douwe Egberts під назвою Jacobs Douwe Egberts, їй належать торгові марки Jacobs, Jacqmotte, Jacques Vabre, Tassimo, Tea Forte, Café Prima, Cafe Switch та інші.

Reuters