Податкова нарахувала 200 млн грн штрафів ювелірним магазинам – головні порушення

Підрозділи податкового аудиту ДПС провели понад 80 фактичних перевірок ювелірних магазинів та інших точок продажу ювелірних прикрас у січні 2024 року.

Як повідомляє прес-служба Державної податкової служби, за результатами перевірок ювелірним ритейлерам нараховано штрафи на загальну суму 200 млн грн.

Найпоширенішими порушеннями податкового законодавства були невикористання ПРРО/РРО під час розрахунку з клієнтами та помилки у веденні обліку товарних запасів.

У ДПС зазначають, що проводять фактичні перевірки на основі ризико-орієнтовного підходу та за наявності підстав, визначених законодавством.

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон про скасування мораторію на податкові перевірки, що було однією з ключових вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною чергового траншу.

Порушення у сфері торгівлі

Раніше ми розповідали, що сфера торгівлі є лідером серед бізнесів за кількістю штрафів від податкової через відсутність РРО.

Загалом ДПС нарахувала українським підприємцям 107,4 млн штрафів за невикористання РРО після того, як вони були повернуті у жовтні 2023 року.

Читайте також: Російські екс-власники ТРЦ Ocean Plaza не сплатили в Україні понад півмільярда грн податків

Найбільше проблем податківці зафіксували у суб’єктів господарювання зі сфери торгівлі, а саме 5173 порушень, за які нарахували 74,8 млн грн штрафів.

Серед торговельних закладів найбільше штрафів отримали супермаркети (18,5 млн грн) та АЗС/АГЗС (16,9 млн грн). Магазинам побутової техніки нарахували 8,3 млн грн, аптекам - 208 тис. грн, інтернет-магазинам – 170 тис. грн.

ДПС