Гривня недооцінена майже на 50%: скільки має коштувати доллар в Україні за індексом Біг Мака

Станом на січень 2024 року українська гривня по відношенню до американського долара недооцінена на 48,4%.

Обмінний курс за так званим індексом Біг Маку має становити 19,33 грн/долар, свідчить дослідження британського The Economist.

В Україні Біг Мак коштує 110 гривень порівняно з 5,69 долара в Америці.

Зазначається, що українська валюта посідає 8-ме місце у рейтингу недооцінених валют, а в трійку найбільш недооцінених входять нацвалюти Тайваню, Індонезії та Індії. Також перед гривнею йдуть валюти ПАР, Єгипту, Малайзії та Філіппін.

Найбільш переоціненими валютами цього разу стали швейцарський франк, норвезька крона, уругвайське песо, євро, шведська крона, костариканський колон, британський фунт, данська крона.

1706632570 8710 | 1

Що таке індекс Біг Маку?

Цей показник був винайдений виданням The Economist ще у 1986 році, як визначення того, чи валюти різних країн оцінюються на "правильному" рівні.

Для його розрахунку використовують вартість легендарного Біг Маку в Сполучених Штатах Америки (країна походження долара). Далі цю цифру порівнюють з вартістю того ж бургера у інших країнах.

Читайте також: Індекс самопочуття ритейлу (RWBI) в Україні не змінився попри складний грудень

Отримане число і є індексом Біг Маку, він заснований на теорії паритету купівельної спроможності і є неофіційним економічним мірилом.

The Economist