Разом з ТРЦ Ocean Plaza держава націоналізувала майже 7 млрд грн кредиту перед Ротенбергами

Компанія-власник ТРЦ Ocean Plaza у Києві ТОВ "ІС Либідь" має боргові зобов'язання перед колишніми російськими бенефіціарами у розмірі 6,7 мільярда гривень.

Про це йдеться у статті “Економічної правди”.

Зазначається, що кредит оформлено на кіпрську компанію Ethoder Investments Limited, кінцевими бенефіціарами якої є діти російського підсанкційного олігарха Аркадія Ротенберга.

З 2014 по 2021 рік "ІС Либідь" сплатила кредитору 159 млн дол, усі виплати були зупинені в лютому 2022 року. Наразі залишок по заборгованості становить 177,4 млн дол.

Чому це проблема?

Нагадаємо, що у 2023 році держава націоналізувала частку Ротенберга у розмірі 66,65% та наклала санкції на пов’язану з ним Ethoder Investments Limited.

Тепер Фонд держмайна планує продати держчастку торговельного центру на аукціоні, однак непогашений кредит може стати значною проблемою і для ФДМУ і для нових власників. Справа в тому, що заставою за ним є сама будівля ТРЦ Ocean Plaza.

У будь-який момент іпотекодержатель може сказати, що з ним не розрахувалися, і звернутися до суду про стягнення прав на нерухоме майно і земельну ділянку, – пояснив поінформований співрозмовник видання.

Що з цим робити?

Тепер у держави є декілька варіантів. Найпростіший - виставити на аукціон "неочищений" актив і перекласти проблему кредиту на нових власників.

У такому випадку охочих на купівлю ТРЦ може бути небагато або вартість Ocean Plaza дуже впаде.

Не думаю, що хтось реальний прийде купувати цей актив. Якщо Фонд держмайна вирішить не міняти менеджмент, не готувати якісно актив до приватизації, то приватизація або не відбудеться, або відбудеться формально, коли якісь люди за гроші Ротенберга відкуплять ТРЦ назад, – вважає засновник сервісу для спільного придбання нерухомості Inzhur Андрій Журжій.

Якщо актив вирішать “очистити”, державі доведеться ухвалювати санкційні рішення щодо заборгованості, зокрема стосовно стягнення прав вимоги в дохід держави за рішенням суду.

Журжій підтримує націоналізацію прав вимог за кредитом і сподівається, що Мінʼюст і ФДМУ вже працюють над цим.

За інформацією анонімних джерел ЕП, є ще третій варіант розвитку подій - внесення державою права вимоги за іпотекою до статутного капіталу "ІС Либідь". Однак Андрій Журжій досить скептично до цього ставиться і вважає, що найкращим варіантом буде продаж Ocean Plaza як цілісного об'єкта нерухомості.

Якщо держава отримає контроль над менеджментом і домовиться з тримачем 33%, то зможе продати нерухомість на відкритих торгах від імені ТОВ. Потім ФДМ поділить отримані кошти з міноритарієм, – пояснює він.

Читайте також: “Щотижня вносимо нову компанію”. Скільки бізнесів вже опинилися у списку спонсорів війни НАЗК

Втім, у цьому випадку поінформоване джерело видання сумнівається, що ТРЦ вийде продати на Prozorro, адже крім згоди міноритарія знадобиться погодження іпотекодержателя, тобто олігарха та друга путіна Ротенберга.