“Щотижня вносимо нову компанію”. Скільки бізнесів вже опинилися у списку спонсорів війни НАЗК

Національне агентство із запобігання корупції вже внесло до переліку міжнародних спонсорів війни майже 50 міжнародних компаній. Найбільше бізнесів у цьому списку - з Китаю.

Про це у інтерв’ю агентству “Укрінформ” повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

На сьогодні до цього реєстру занесено майже 50 компаній. Найбільше з них із Китаю — 14. На другому місці США — 7 компаній. Усі інші - переважно з країн Європейського Союзу, — сказав Новіков.

Загальна статистика виглядає так:

ad5e7f4e8ff688762f157ea8a6b574cb | 1

Втім, зараз компанії, які продовжують вести бізнес в рф, активно звертаються до агентства з проханням не вносити їх у список і надають плани свого виходу з країни-агресорки.

Одна з таких компаній звернулась до НАЗК буквально минулого тижня, і попросила не вносити її у перелік спонсорів війни.

Однак, на жаль, ми щотижня вносимо туди нову транснаціональну компанію, яка продовжує працювати в росії, платить значні податки в російський бюджет, — додав він.

Чи працює внесення в реєстр?

Олександр Новіков запевняє, що вже були випадки, коли внесення до реєстру спонсорів війни спонукало компанію вийти з рф.

Зокрема йдеться про три грецькі нафтові перевізники, британського виробника паперу Mondi, ірландську компанію з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited, найбільшу в світі індійську компанію з виробництва та експорту діамантів Shree Ramkrishna Exports (SRK).

Читайте також: PepsiCo заборонила згадувати війну в Україні та підтримку ЗСУ у своїй рекламі

Після виходу з країни-агресорки ці компанії виключили з переліку. Проте наразі НАЗК продовжує вносити до списку нові компанії щотижня.