НБУ розглядає можливість обмеження некритичного імпорту

В умовах ризику скорочення міжнародної підтримки варто розглянути можливі обмеження некритичного імпорту.

Про це заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Сергій Ніколайчук в інтерв'ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

На нашу думку, це варто було б розглянути як один із заходів, щоб як скоригувати зовнішні торговельні баланси, так і посилити спроможність держави у фіскальній сфері, якщо такі обмеження реалізовувати за рахунок додаткового оподаткування некритичного імпорту, — сказав він.

Заступник голови НБУ наголосив, що високий торговельний дефіцит під час війни є нормальним явищем з огляду на руйнування виробничих потужностей, логістичні труднощі та компенсацію продукції вітчизняних виробників імпортною. Також впливають закупівлі для потреб сил оборони та відновлення.

Сергій Ніколайчук наголосив, що економіці країни такий дефіцит не загрожує, поки є можливість фінансувати його за рахунок міжнародної фіндопомоги. Однак якщо вона зникне чи суттєво скоротиться, забезпечення економіки імпортною продукцією коштом міжнародних резервів буде доволі обмеженим.

Відповідно ситуація вирішуватиметься за рахунок певної макроекономічної корекції, за рахунок суттєвого скорочення споживання. Україна і в мирні часи проходила кілька разів через подібну корекцію, і зрозуміло, що в умовах війни ми докладатимемо всіх зусиль, щоб уникнути такого сценарію, оскільки це може суттєво підірвати і нашу обороноздатність, і потенціал економіки, — пояснив він.

Читайте також: Інфляція в Україні у 2023 році сповільнилась до трирічного мінімума – що подешевшало

Щодо обмеження внутрішнього споживання шляхом ослаблення курсу нацвалюти, Ніколайчук назвав такий спосіб під час війни контрпродуктивним та таким, що не допоможе розв'язати проблему. Він також наголосив, що обмеження на некритичний імпорт або обмежувальні мита на таку продукцію можуть бути запроваджені лише у якості крайнього заходу.