Польський єврокомісар погрожує заблокувати безмитну торгівлю України з ЄС

Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський погрожує заблокувати розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною на 2024-2025 роки.

Польський політик вимагає врахувати його пропозиції щодо торгових обмежень для України, йдеться у офіційному листі Войцеховського до президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса.

У Брюсселі незабаром завершуються міжвідомчі узгодження щодо продовження угод про вільну торгівлю на наступний рік. Януш Войцеховський попереджає, що не підтримає розпорядження, якщо в ньому не буде захисних механізмів для внутрішнього ринку ЄС, для уникнення дестабілізації через надмірний наплив українських продуктів.

Крім цього, єврокомісар наполягає на введенні квот щодо експорту з України цукру і м’яса птиці.

Продовження торговельних привілеїв для України, які передбачено в розпорядженні ЄС, дія якого завершується цього року, без захисних механізмів та кількісних обмежень загрожує спричинити чергову кризу щодо надлишку імпортної сільськогосподарської продукції з України,- написав Войцеховський у цьому листі.

Чого хоче Войцеховський?

На думку єврокомісара, Євросоюз має “переосмислити концепцію своєї допомоги, яка передбачає необмежену відкритість” і підтримати транзит українських товарів до морських портів ЄС, щоб вони могли потрапляти на ринки азійських та африканських країн.

Читайте також: Турецький маркетплейс Hepsiburada виходить на український ринок

Таку позицію поділяють далеко не всі, наприклад, служби єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса прагнуть навіть послаблення чинних обмежень. Цієї позиції також дотримується президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

RMF24