У Британії продали рекордну кількість супермаркетів за рік – чому ритейлери позбуваються магазинів

Протягом 2023 року у Великій Британії кількість супермаркетів, що змінили власника, сягнула рекордного показника.

Здебільшого компанії продавали локації через великі борги та потребу у додаткових коштах.

За даними Knight Frank, в 2023 році продуктових магазинів було куплено і продано на суму близько 2,49 млрд фунтів стерлінгів. Це у понад три рази більше за результати 2022 року і на 71% вище за середній показник протягом 10 років.

Хоча обсяги комерційної нерухомості, схоже, знизяться приблизно на 50% у 2023 році, інвестиції в торговельну нерухомість виявилися стійкими, чому сприяв рекордний рік для продовольчих магазинів. Це зумовлено прагненням до безпеки: супермаркети пропонують одні із найсуворіших умов довгострокової оренди з урахуванням інфляції та значним збільшенням угод купівлі-продажу зі зворотною орендою, - сказав аналітик Knight Frank у сфері роздрібної торгівлі Джош Робертс.

Найбільші угоди

Головні угоди року включали продажу та здачу в оренду кількох магазинів приватними інвестиційними компаніям Asda і Morrisons.

Мережа Asda влітку продала, а потім здала назад в оренду 25 супермаркетів американському інвестору Realty Income Corporation, заробиши на цьому 650 мільйонів фунтів стерлінгів.

Читайте також: У Австрії зареєстрували найбільше в історії банкрутство холдингу з торгівлі

Наразі Realty Income Corporation розглядає пропозицію австралійської фірми щодо купівлі 50 магазинів на суму 500 мільйонів фунтів стерлінгів у серпні. 

Trade Master