Цікаве за тиждень (17 грудня). Новий ТРЦ у Івано-Франківську, скандал із Zara та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 11 по 17 грудня.

Українські ТРЦ відзначають ріст відвідуваності та товарообігу в 2023-му

Великі українські ТРЦ відзначають суттєве зростання товарообігу в гривні (на 40-100%) порівняно з минулим роком, та відвідуваності, яка подекуди навіть перевищила довоєнні показники.

Так, у столичному мегамолі Respublika Park відвідуваність у жовтні 2023 року перевищила показники довоєнного грудня 2021 року, сказала генеральна директорка ТРЦ Юлія Щаслива. Товарообіг орендарів продемонстрував приріст і в гривні, і в доларі проти довоєнного часу.

А генеральна директорка ТРЦ і БЦ Retroville Рената Якубченієне теж повідомила, що трафік об’єкта у 2023-му був на 30% вищим, ніж у довоєнний період.

Про це представники торговельних центрів розповіли на RAU Summit 2023 у Києві. УРТЦ пропонує найцікавіше з розмови у своєму матеріалі.

ТОП-20 українських ТРЦ у Facebook та Instagram за підсумками осені 2023

Українська Рада Торгових Центрів проаналізувала сторінки вітчизняних ТРЦ у соціальних мережах Facebook та Instagram, і представляє рейтинги з ТОП-20 акаунтів за кількістю підписників, за підсумками осені 2023.

У Facebook лідером рейтингу вкотре став ТРЦ Forum Lviv, кількість підписників не значно зросла, але об’єкт зберігає величезний відрив із 252,1 тис. фоловерів. Наступні позиції в рейтингу майже не змінилися, другу сходинку, як і влітку, посідає столична Ocean Plaza з 149 тис. підписників, а замикає трійку Gulliver з показником у 120 тисяч.

У Instagram перше місце знову посів львівський ТРЦ Forum Lviv з 97,2 тис. підписників, за ним з невеликим відривом йде Fabrika з 89,5 тис. фоловерів.

Повний перелік торговельних центрів та інфографіку, дивіться в матеріалі.

В Україні за три квартали 2023-го з’явилося понад 300 тис. кв. м торговельних площ

В Україні протягом січня-вересня 2023 року було введено в експлуатацію 1 671 207 кв. м нежитлової нерухомості та майже 5,5 млн кв. м житлової.

У ТОП-3 регіони з найбільшими обсягами введених в експлуатацію нежитлових об’єктів нерухомості увійшли:

  • Київська область (272 656 кв. м);
  • Львівська область (224 301 кв. м);
  • Одеська область (152 168 кв. м).

При цьому у Києві з’явилося лише 7872 кв. м. площ. Із загального числа нежитлових площ 103 146 кв. м – це офісні будівлі, 333 834 кв. м – торговельні, 616 564 кв. м – промислові будівлі та склади, 140 084 кв. м – готелі, ресторани та подібні.

А у яких регіонах з'явилося найбільше торговельних площ, читайте в матеріалі.

Zara потрапила у етичний скандал

Іспанський модний бренд Zara, що належить фешн-групі Inditex, потрапив у етичний скандал через рекламу своєї нової колекції.

У новому кампейні ритейлера модель кампанії The Jacket Крістен МакМенамі позує у білій кімнаті з дерев'яними ящиками та уламками бетону. В приміщення знаходяться манекени, загорнуті у білу тканину і поліетиленові пакети.

Світлини обурили палестинців, які вважають, що це спроба зіграти на образі людей, які виходили із Сектору Гази, адже багато з них були закутані у білі простирадла.

Крім цього, деякі користувачі угледіли в уламках бетону, які слугували декораціями, карту Ізраїлю із Сектором Гази та карту Палестини, але перевернуту "догори ногами".

У Івано-Франківську відкриється новий триповерховий ТРЦ “Княгинин”

Відкриття заплановане на 22 грудня, триповерховий ТРЦ розташований на об’їзній дорозі з високим автомобільним трафіком та на території району, де проживатиме 12 тис. мешканців. Загальна площа об’єкту становить 8 тис. м. кв.

Для відвідувачів ТРЦ доступні наземна та підземна парковки, відомо, що на першому поверсі розміститься магазин українського ритейлера з Півдня “Таврія В”.

Читайте також: Конкурент чи доповнення? Чи може онлайн-ритейл загрожувати успіху ТРЦ в Україні

Наразі для оренди доступні комерційні приміщення, площею від 33 до 225 м кв, на другому та третьому поверхах.

Як виглядає новий торговельний центр ззовні та всередині, дивіться тут.