Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні зріс на понад 20%

Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні протягом січня-вересня 2023 року зріс на 20,4%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

У грошовому вираженні обсяги за цей період сягнули 96,02 млрд грн. Відзначається, що драйвером зростання стали інженерні споруди, секторальний індекс у цій галузі збільшився на 34,4% рік до року.

Житлове будівництво натомість скоротилося на 4,3%, а нежитлове знизилось на 14,1%.

У грошовому вираженні житлове будівництво сягнуло 14,91 млрд грн, нежитлове – 24,46 млрд грн, будівництво інженерних споруд – 56,65 млрд грн.

Із загального обсягу виконаних робіт 39,5% становила частка нового будівництва, 38,4% ремонту і 22,1% реконструкції та технічного переоснащення.

Таке різке зростання відсотка інженерного будівництва обумовлене відновленням зруйнованих окупантами транспортних та промислових споруд, а також мостів, естакад, комунікацій, ЛЕП та інших інфраструктурних об’єктів.

Читайте також: Митниця: товарообіг України з початку 2023 року склав 90 млрд доларів (інфографіка)

Щодо високого показника нового будівництва, він відповідає значним масштабам руйнувань, які неможливо відремонтувати.

Раніше ми також розповідали, що в Україні протягом січня-вересня 2023 року було введено в експлуатацію 1 671 207 кв. м нежитлової нерухомості та майже 5,5 млн кв. м житлової.

У яких регіонах було введено найбільшу кількість торговельних площ, читайте в матеріалі.

Держстат