Цікаве за тиждень (10 грудня). Відновлення ТРЦ Nikolsky, нагородження RAU Awards 2023 та інше

Українська Рада Торгових Центрів зібрала найцікавіші новини комерційної нерухомості, девелопменту та ритейлу за тиждень, з 4 по 10 грудня.

Результати RAU Awards 2023

У столичному КВЦ “Парковий” 6 грудня відбулася церемонія нагородження кращих компаній сфери роздрібної торгівлі та торговельної нерухомості України RAU Awards 2023.

Цього року переможців визначали у 27 номінаціях, з яких 18 нагород отримали ритейлери і 9 девелопери. Також деякі учасники отримали призи у спеціальних номінаціях від організаторів заходу.

Журналістка УРТЦ особисто відвідала захід, тож ми розповідаємо, кому дісталися призові місця у 2023-му та показуємо, як проходила церемонія, у нашому репортажі.

ТРЦ Nikolsky у Харкові повністю відновлено

Станом на 1 грудня 2023 року усі торгові площі ТРЦ Nikolsky, що були пошкоджені внаслідок ураження російською ракетою, відновлено та передано орендарям для адаптації. Роботи по відновленню ТРЦ стартували у квітні 2022 року. Відкриття мінус першого поверху відбулось 17 червня 2022 року. Паралельно продовжувались будівельні роботи на інших поверхах. Протягом вересня-листопада 2022 року були відкриті 1,2,3 та частина 4 поверху.

У жовтні 2023 року була повністю замінена плівка світлопрозорого куполу, найбільшого куполу в Україні. Частина приміщень площею більше 1000 кв. м на 3 та 4 поверхах (безпосередньо місце ураження) була ізольована від відвідувачів та залишалась закритою. Роботи по відновленню тут тривали ще рік і закінчились тільки зараз. На цих поверхах довелося демонтувати значну частину перекриття та конструктивних елементів та будувати нове.

Як прокоментував повне відновлення торговельного центру операційний директор Budhouse Group Максим Гаврюшин та фото оновленого ТРЦ дивіться в матеріалі.

Фонд держмайна продає найбільший у Європі ринок під Одесою

Йдеться про одеський ринок "7 км", який спробують пустити з молотка на аукціоні 7 грудня, стартова ціна лоту становить 104,1 млн грн.

Комплекс розташовується на відстані 7 км від Одеси, у смт Авангард, що фактично є приміською зоною Одеси, звідси і назва. Офіційно це державне підприємство називається “ТВК” та надає складсько-торговельні послуги.

Наразі на ринку працює 20 осіб, а у найкращі часи на ринку щодня працювали 60 тис. робітників, а кількість відвідувачів сягала 100-350 тис. людей, причому не лише з України, а й з сусідньої Молдови.

Детальніше про склад лоту та заборгованість ринку розповідаємо в матеріалі.

Міноритарний власник ТРЦ Ocean Plaza погрожує державі судом

Компанія "Ланіта Інвест", яка є власником 33,5% акцій столичного ТРЦ Ocean Plaza та належить бізнесмену Андрію Іванову пригрозила державі тривалою судовою тяганиною та звинуватила у обмеженні своїх прав.

Раніше мажоритарний пакет акцій торговельного центру (66,5%) належав підсанкційним російським олігархам Аркадію та Ігорю Ротенбергам. Наразі ця частка належить державі, а Іванов є міноритарним власником.

Першопочатково статут "ІС Либідь" був прописаний так: "що без Іванова жодне важливе рішення ухвалити було неможливо, бо все, що належало до компетенції загальних зборів (вищого органу управління ТОВ), мало ухвалюватися 3/4 голосів".

Однак колегія при Міністерстві юстиції 24 листопада скасувала цю редакцію статуту і тепер рішення можна ухвалити простою більшістю.

Які ще зміни запроваджуються новим статутом, читайте тут.

Торгівля і будівництво другий місяць поспіль знижують оцінки своєї діяльності

Про це свідчить щомісячне опитування Національного Банку в рамках дослідження індексу очікувань ділової активності (ІОДА). У листопаді показник залишився нижче нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 49.1 пунктів порівняно з 49.6 у жовтні.

Підприємства торгівлі залишаються єдиним сектором економіки, налаштованим оптимістично. Респонденти галузі прогнозують поліпшення результатів своєї діяльності завдяки уповільненню інфляції, сталому внутрішньому попиту та збільшенню пропозиції товарів.

Читайте також: Економлять на фруктах та овочах: як змінилась купівельна поведінка українців у 2023-му

У листопаді секторальний індекс становив 50.9 пунктів порівняно з 53.0 у жовтні. Це вище нейтрального рівня, однак все одно зниження, оскільки торговельні компанії погіршили оцінки щодо запасів/залишків цих товарів.

Підприємства у цій галузі оцінили економічні результати своєї діяльності найпесимістичніше з усіх секторів економіки. Секторальний індекс у листопаді знизився до 40.6 пунктів з 44.8 у жовтні, а що стало причиною такого падіння, розповідаємо в матеріалі.