Найбільший інвестор у будівельній галузі рф: НАЗК внесло німецьку компанію Knauf в перелік спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло у перелік міжнародних спонсорів війни одного з найбільших у світі виробників будматеріалів - німецьку компанію Knauf.

У прес-службі НАЗК зазначають, що лише за 2022 рік компанія сплатила до бюджету рф близько 117 млн доларів.

Крім того, Knauf активно сприяє мобілізації в країні-агресорці, відправляючи своїх співробітників на війну проти України. Саме ці факти стали підставою для внесення у список.

Виробник є найбільшим німецький інвестором у будівельній галузі росії, з 1993 року компанія вклала в російську економіку понад 1,65 млрд євро. У країні-агресорці Knauf представлена десятьма дочірніми підприємствами, двадцятьма заводами та майже тридцятьма ресурсними центрами. Також компанія має близько 4 тисяч співробітників в рф.

Knauf також має діючі потужності з виробництва акустичних стельових плит та підвісних систем в Спеціальній економічній зоні “Алабуга” (Татарстан), на території якої організовано російське виробництво БПЛА Shahed-136, - йдеться у повідомленні НАЗК.

Підтримка кремлівського режиму

За даними агентства, керівництво Knauf тісно пов’язане з кремлівським режимом. Зокрема співвласник корпорації Ніколаус Вільгельм Кнауф протягом 23 років мав статус Почесного Консула рф, з представництвом, наділеним повноваженнями Почесного консульства, у Нюрнберзі.

Після початку повномасштабної війни проти України компанія дала зрозуміти, що не збирається залишати ринок країни-терористки і планує працювати доти, “доки політична та комерційна ситуація дозволить нам це робити”.

У жовтні 2022 року німецькі ЗМІ акцентували увагу на тому, що компанія Knauf підтримує мобілізацію своїх співробітників до лав збройних сил рф. Йшлося про те, що російські керівники заводу Knauf у підмосковному Красногорську погоджували з владою списки тих, хто дуже потрібен на виробництві, а кого можна відправити на війну. Частину тих, хто одержав повістку, начебто, навіть вивозили до військкоматів у фірмовому мікроавтобусі компанії, - повідомляють у прес-службі.

Читайте також: Чехія заблокувала об’єкти російської нерухомості у держкадастрі

А вже у лютому цього року Knauf взяла участь у виставці YugBuild в Краснодарському краї, де представила інноваційні будматеріали російського виробництва.

Наприкінці листопада 2023-го компанія організувала власний виставковий захід у країні-агресорці.

НАЗК