План досудової санації Eldorado гарантує відшкодування 30% вимог кредиторів – юрист

План досудової санації мережі Eldorado (ТОВ "Дієса") гарантує кредиторам відшкодування лише 30% вимог, однак сценарій банкрутства фірми - не більше 14%.

Про це розповів старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий у коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року кредитори ритейлера, які володіють понад 60% вимог від загальної заборгованості, на загальних зборах схвалили план санації на понад 1 млрд грн.

План досудової санації Eldorado гарантує кредиторам відшкодування 30% вимог. Крім цього, відшкодування збитків, завданих російською агресією, надасть змогу до цих 30% додати ще 39%. Особисто я не сумніваюся, що в той чи інший спосіб компенсацію з рф стягнути вийде. Це питання лише часу, - сказав юрист.

Однак не усі кредитори боржника згодні із досудовою санацією, деякі дистриб’ютори та світові бренди вимагають відшкодування в рамках процедури банкрутства Eldorado, серед них: ТОВ "ЮК Дистриб'юшн", ТОВ "Комел", ТОВ "Маккон", ТОВ "Техніка для бізнесу", ТОВ "Делонгі Україна".

Зазначені компанії вважають затверджений план санації спробою залучити їхні гроші на реструктуризацію боргу ТОВ "Дієса", при цьому без гарантії отримання від боржника своїх боргів. Вони наголошують, що такий підхід не відповідає європейськими цінностями справедливості та доброчесності і схиляє до думки про те, що активи кредиторів є способом привласнення грошей, виділених на проведення реструктуризації.

Кредитори, які виступають проти досудової санації, посилаються на ліквідаційний аналіз. Так, за проведеними підрахунками, у разі ліквідації мережі Eldorado до ліквідаційної маси потрапить майно на 814 млн грн, що призведе до задоволення 14% вимог усіх кредиторів, - пояснив Юліан Хорунжий.

План санації

До запропонованого плану досудової санації, за словами Хорунжого, було включено 298 кредиторів із близько 400 наявних.

Серед тих, кого не включили до плану, є кілька кредиторів із “дуже великими вимогами до боржника”.

Один є забезпеченим кредитором, а інший вважається зацікавленим щодо боржника, тож і права голосу не має. Однак якщо буде застосовано процедуру банкрутства, ці великі кредитори зможуть суттєво впливати на неї. Натомість пасив боржника значно збільшиться, що зменшить шанси кредиторів на отримання відшкодування.

На думку юриста, запропонований ліквідаційний аналіз межує з нереалістичністю, а зважаючи на строки розгляду та інші юридичні нюанси, через п'ять-сім років "непоганим показником у такій процедурі банкрутства може стати 1% задоволення вимог кредиторів, а аж ніяк не 14%".

Читайте також: “Фокстрот”, Олексій Зозуля: про скорочення мережі заради “виживання”, збитки та нові відкриття

Хорунжий нагадав, що одним із великих кредиторів ритейлера є державний Ощадбанк, який наразі не бере участі у суперечках, а просто спостерігає за діями боржника.