“Фокстрот”, Олексій Зозуля: про скорочення мережі заради “виживання”, збитки та нові відкриття

Мережа магазинів техніки та електроніки “Фокстрот” з початку повномасштабної війни змушена була значно скоротити кількість працюючих точок. Зараз же ритейлер активно відкривається на нових локаціях, зокрема і на місці конкурента Eldorado.

Так, у жовтні “Фокстрот” повернувся у Бориспіль і Херсон, розширює присутність на Заході і планує відкриття нового магазину в Києві.

Проте така активність є скоріше відновленням втрачених позицій, аніж експансією. Наразі мережа налічує 121 фізичний магазин у 67 містах України, що приблизно на чверть менше за довоєнний показник.

СЕО компанії Олексій Зозуля розповів Forbes про збитки, домовленості з партнерамм та інше. Українська Рада Торгових Центрів обрала найцікавіше з матеріалу.

Збитки від агресії рф станом на осінь 2023 року

За словами Олексія Зозулі, наразі сума збитків компанії становить близько 1 млрд грн. Коли стало зрозуміло, що головного складу мережі у Гостомелі разом з третиною товарних активів немає, потрібно було вирішити, як встояти і рухатися далі.

На той момент сума боргу перед постачальниками через знищений товар досягала 650 млн грн.

Перші півроку великої війни довелося домовлятися за всіма питаннями: стосовно компенсації витрат за товар, втрачений на центральному складі – з вендорами, стосовно оренди локацій – з орендодавцями, з власним персоналом і, звісно, з покупцями. Необхідно було запевнити їх, що ми продовжуємо працювати і на нас можна розраховувати, - зазначив СЕО.

Врешті компромісу вдалося досягти з усіма, зокрема домовитись з постачальниками про відтермінування боргу.

7b44c793d70853fa3b762f6dd7f37259 | 1
Знищений склад у Гостомелі

Закриття та відкриття магазинів

До 24 лютого 2022 року мережа управляла 169 магазинами, внаслідок бойових дій пошкоджено щонайменше 20, повністю зруйновано було шість: флагман у Харкові на вулиці Вернадського, в Харкові у ТРЦ "Караван", у Херсоні в ТРЦ Fabrika, в Маріуполі та Мелітополі. Третину пошкоджених точок вже відновили.

На тимчасово окупованій території – сім торгових точок. У частині з них – Енергодарі, Токмаку, Бердянську – через відмову персоналу співпрацювати з окупаційною владою магазини були опечатані місцевими колаборантами і, з високою ймовірністю, пограбовані. Інші магазини постраждали під час бойових дій, приміром в окупованому Рубіжному. Знищено ТРЦ в окупованій Новій Каховці, де також був наш магазин. Невідома остаточна доля магазину в Лимані, - резюмував Зозуля.

СЕО “Фокстрот” зазначає, що планувати роботу з ресурсами, які залишились після усіх втрат було складно. Для цього компанія ухвалила фінансову модель на рік, де передбачалося управління “кожною гривнею”, і жорстко її дотримувалась.

Протягом перших місяців 2022 року довелось закрити 100 магазинів, але згодом відновили 60. Олексій Зозуля наголошує, що закрити частину точок було свідомим рішенням, оскільки ритейлер не мав достатньо товару та фінансів, щоб підтримувати їх функціонування.

У цих питаннях керувалися принципом економічної доцільності, географії розташування та безпекової ситуації.

Треба було подолати певний психологічний барʼєр, щоб самостійно відмовитися від якоїсь частини бізнесу заради виживання компанії загалом. Але в той момент ми думали у зворотному напрямку. І це було правильне рішення. Дотримання цієї моделі дало нам змогу до "високого" сезону (жовтень–січень) розв’язати всі задачі, оздоровити свою економіку й успішно пройти його, навіть попри блекаути, - пояснює він.

Станом на початок цього року у “Фокстрот” стабільно працювало 114 магазинів, а в листопаді ця цифра зросла до 121 і до кінця календарного року має збільшитись ще. Наприклад, планується відкриття нового "Фокстрот" в ТРЦ Ocean Plaza та у Стриї на Львівщині.

Компенсація збитків від рф

Топ-менеджер розповідає, що перше, що було зроблене після отримання повідомлень про втрати активів - це фіксування та документування фактів, де це було можливо.

Для цього задіяли юристів та фінансистів, які підготували пакет документів та детальний звіт.

Читайте також: “АТБ” відкриє три пошкоджених магазини в Чернігові у 2024 році

Ми очікуємо, що в осяжному майбутньому буде розроблено і напрацьовано дієвий механізм компенсації шкоди, завданої агресором українському бізнесу. В рамках цього будемо ініціювати включення суми наших збитків у централізований позов або ж за наявності успішних кейсів подаватися до суду самостійно, - підсумував Зозуля.