Apple виплатить 25 млн доларів Мін’юсту США для врегулювання скандалу із дискримінацією

Корпорація Apple Inc. погодилася виплатити 25 мільйонів доларів для врегулювання справи Міністерства юстиції США.

Відомство стверджує, що компанія незаконно дискримінувала громадян при прийомі на роботу. Згідно із заявою департаменту, Apple продемонстрував упередженість щодо американських працівників у рамках набору персоналу для програми постійної трудової сертифікації PERM.

Програма створена для того, щоб дозволити компаніям спонсорувати іноземних працівників для отримання статусу постійного жителя, однак забороняє роботодавцю проявляти упередженість щодо кандидатів, які вже є громадянами або мають дозвіл на роботу в США.

У чому проблема?

По-перше, Apple не розміщував інформацію про такі вакансії на офіційному веб-сайті, що ускладнювало процес подання заявок кандидатами.

По-друге, компанія вимагала подавати заявки виключно у паперовому вигляді, і не допускала цього в електронному форматі, на відміну від інших вакансій. Через це людям, які не беруть участі у програмі, важче працевлаштуватися.

У Мін’юсті зазначають, що такий підхід Apple до працевлаштування "майже завжди призводив до невеликої кількості або повної відсутності заявок на посади PERM" від громадян США або людей з вже наявним дозволом на роботу.

Іншими словами, компанія надавала перевагу працівникам-мігрантам, дискримінуючи цим громадян та власників грін-карт США.

Створення незаконних бар'єрів, які ускладнюють пошук роботи через статус громадянства, неприпустиме, - пояснила помічниця генерального прокурора Крістен Кларк з відділу цивільних прав департаменту.

Виплата у 25 мільйонів доларів, яку погодився здійснити гігант, передбачає понад 18 мільйонів компенсації для осіб, які зазнали дискримінації у такий спосіб, решта сума - це штрафи.

У Apple офіційно відреагували на цю ситуацію і заявили наступне: "Коли ми зрозуміли, що ненавмисно не дотримувалися стандарту Міністерства юстиції, ми погодилися на мирову угоду, спрямовану на вирішення їхніх проблем".

Читайте також: Найгірша ситуація з iPad і Mac: прибуток Apple падає четвертий квартал поспіль

У компанії запевнили, що вже впроваджують план, який має виправити ситуацію і допоможе відповідати всім вимогам урядових установ США.

Bloomberg