Євгенія Локтіонова, UTG: майже всі українські ТРЦ добре підготовлені до зими

Майже усі торговельні центри України добре підготувались до прийдешньої зими, врахувавши досвід минулого року.

Про це у коментарі “Інтерфакс-Україна” розповіла директорка компанії UTG Євгенія Локтіонова.

За словами експертки, девелопери ТРЦ почали почали шукати нові можливості продовжувати свою діяльність, зокрема закупили промислові генератори великої потужності, які можуть забезпечити покриття всіх важливих потреб об’єкту, а саме:

  • ліфтового обладнання;
  • систем електроніки;
  • інженерних комунікацій тощо.

Цим власники торговельних центрів ще минулого року забезпечили майже повню їхню енергетичну автономність. Крім того, деякі окремі супермаркети придбали власні потужні генератори, щоб не залежати від віялових відключень.

Наразі генератори можна побачити скрізь, каже Локтіонова, у "Сільпо", кав'ярнях, аптеках та багатьох інших торгових об'єктах, а подекуди досі висить оголошення про те, що заклад працює без світла. Все це обладнання може використовуватись і цієї зими у разі потреби.

Тому я впевнена, що майже всі готові до викликів зими. Починаючи від пересічного громадянина, який купив собі десяток павербанків та купи лампочок, закінчуючи великими торговими мережами та ТРЦ. Отже, до цієї зими українці підготовлені як морально, так і фізично. Крім цього, вже розроблені, впроваджені та перевірені системи нарахування компенсацій за використання генераторів та палива для них. Проведена робота над помилками, скориговані неточності, а ритейлери призвичаїлись, що ці витрати треба компенсувати. Відповідно, ще з минулої зими торгівельна нерухомість підготовлена до можливих блекаутів, - каже директорка UTG.

Альтернативні варіанти енергозабезпечення

Щодо альтернативних варіантів живлення, наприклад, сонячних батарей, то не всі ТРЦ мають можливість їх встановити, оскільки у більшості об’єктів немає скатних дахів.

Тим більше взагалі немає дахів у районних ТЦ, які розташовуються у стилобатах.

Деякі щасливчики все ж мають можливість встановити таке обладнання і це дозволяє не лише убезпечити себе в моменти блекаутів, але й використовувати сонячні батареї постійно, щоб покривати свої потреби в електроенергії та навіть продавати її надлишки.

Читайте також: Попит на радість відновлюється? Як працюють кінотеатри та розважальні центри у ТРЦ під час війни

Резюмуючи все сказане вище, можу з упевненістю сказати, що більшість наших ТРЦ вже максимально готові до зими. Причому це стосується не лише енергетичних питань, а й безпеки співробітників та клієнтів. Багато об'єктів обладнали власні бомбосховища, інші - як укриття використовують близькі станції метро, підземні переходи або інші варіанти укриттів, - підсумувала Євгенія Локтіонова.