Дефіцит кваліфікованих кадрів на будмайданчиках доходить до 50% – опитування девелоперів

Дефіцит кваліфікованих кадрів на будмайданчиках України становить до 50%. Стосується це як технічних, так і робітничих спеціальностей.

Про це свідчить опитування девелоперів, проведене агентством "Інтерфакс-Україна".

Потреба в людях на будмайданчиках тільки збільшується, оскільки будівельний ринок поступово відновлюється, роботи тривають, обсяги будівництва нарощуються. Але війна триває, як і мобілізація до лав ЗСУ, тож це, безумовно, відбивається і на ринку праці. Загалом можна констатувати: рівень зайнятих на будівництві робітників становить близько 40% від довоєнного часу, - каже директор з маркетингу City One Development Дмитро Новіков.

За словами Новікова, найбільш затребуваними спеціальностями на будівництві є:

  • зварювальники;
  • машиністи баштових кранів і спеціалізованої будтехніки;
  • альпіністи монтажників-висотників.

Також відчувається нестача рядових будівельників і різноробочих.

Виконавча директорка групи "Ковальська" Ольга Пилипенко розповідає, що понад 70% відкритих вакансій групи належать до робітничих спеціальностей, найбільше у компанії шукають бетонників, арматурників та електриків.

Сьогодні кількість робітників становить уже близько 50%. З урахуванням загального падіння попиту цей обсяг робочої сили перебуває в крихкому балансі, який може бути порушений при збільшенні обсягів будівництва, - пояснила експертка.

У "Інтергал-Буд" брак працівників на будмайданчиках знову відчули восени, повідомила комерційна директорка Анна Лаєвська.

На початку повномасштабної війни ми відчули брак робітників на будмайданчиках, проте ситуацію вдалося врегулювати досить швидко. І до травня 2023 року дефіциту робочої сили практично не спостерігалося. Але в останні кілька місяців ми констатуємо брак будівельників. Спостерігаємо дефіцит усіх фахівців, - пояснила вона.

Обсяги будівництва "Інтергал-Буд" дозволяють наростити штат працівників на третину, однак через брак кадрів доводиться реструктуризувати бригади.

У групі компаній Greenville зазначають, що ситуація з кадрами дещо вирівнялася порівняно з минулим роком, однак там теж відчули новий дефіцит робочих і зайнялись переукомплектуванням бригад.

Наразі дефіцит становить 40% - все це фахівці високої кваліфікації. Серед дефіцитних спеціальностей на ринку - електрики, кранівники, монолітники, різноробочі, фасадники", - каже керівниця проєктів групи компаній Greenville Наталія Дубик.

Попит з боку жінок та зарплати

Компанії Alliance Novobud вдалося збільшити кількість працівників на будмайданчиках завдяки розширенню видів робіт, що виконуються за рахунок власних трудових ресурсів.

Крім того, забудовник відзначає зростання попиту на будівельні вакансії з боку жінок.

Будівництво - здебільшого чоловіча сфера, але на тлі складної ситуації з пошуком працівників і загальною економічною ситуацією в країні є деяке зростання зацікавленості в роботі на будмайданчиках з боку жінок. Найчастіше це професії маляра, пов'язані з оздобленням приміщень, - розповіла директорка з управління персоналом компанії Олександра Качан.

Також усі опитані девелопери відзначають позитивну динаміку зарплат будівельників. У "Інтергал-Буд" і Greenville у жовтні 2023 року оцінили зростання зарплат в 15-20% порівняно з весною, а у групі "Ковальська" - до 25%.

Компанії і надалі очікують зростання зарплат за умови стабільної економічної ситуації.

Поглиблення дефіциту

Водночас у City One Development очікують поглиблення дефіциту кадрів у будівництві після закінчення війни.

Навіть після того, як фахівці, які зараз проходять службу в армії, повернуться до роботи, це все одно не зможе покрити той дефіцит кадрів і компенсувати попит на професійних спеціалістів будівельної галузі, - каже Дмитро Новіков.

Схожої думки і керівний партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський. Він вважає, що пріоритетом державної політики має стати стимулювання громадян здобувати технічну освіту.

Читайте також: Зменшують людський фактор у будівництві: топ-5 нововведень ДІАМ за останні півроку

Поглиблення дефіциту в окремих висококваліфікованих професіях відбувається, зокрема, через малий попит на технічну освіту з боку молоді. Сьогодні гостро відчувається нестача монолітників, кранівників, малярів, електриків, - пояснив він.

Також до стимулювання молоді опановувати будівельні спеціальності треба залучати приватних гравців.