Претендентів багато. Хто з девелоперів готовий позмагатись за частку ТРЦ Ocean Plaza на аукціоні

Великий київський ТРЦ Ocean Plaza до повномасштабної війни приносив своїм власникам понад 1 млрд грн виторгу на рік. Однак з початком вторгнення усе змінилося, і зараз у об’єкта два власника - держава, яка націоналізувала мажоритарну частку у 66,65% у російського олігарха, та управитель міноритарної частки у 33,35% компанія Q Partners Андрія Іванова.

5d80a0fad690bbc1bc6a2c51722f6633 | 1

Тепер держава хоче продати свою частку через механізм великої приватизації. Балансова вартість державних 66,65% ТРЦ – 1,3 млрд грн, це і буде стартовою ціною лоту. Forbes розібрались, хто з девелоперів готовий позмагатись за актив і виділили п’ятьох головних претендентів. Українська Рада Торгових Центрів пропонує головне у своєму матеріалі.

Вагіф Алієв

Голова правління компанії Mandarin Plaza, що керує обʼєктами Вагіфа Алієва, Олександр Черніцький підтвердив журналістам, що вони зацікавлені у купівлі частки ТРЦ Ocean Plaza і “з задоволенням візьмуть участь у чесній боротьбі за нього”.

До речі, Алієв вже намагався придбати торговельний центр, у 2019 році він був близький до закриття угоди з придбання Oсean Plaza.

Я даю гарантію, що куплю Ocean Plaza і обʼєднаю її зі споруджуваним зараз ТРЦ Ocean Mall, – казав бізнесмен.

Ocean Mall будували на сусідній ділянці як другу чергу Ocean Plaza, будівництво досі триває і у разі перемоги на аукціоні Mandarin Plaza Алієва зможе реалізувати свій давній план.

Ми завжди мали інтерес до Ocean Plaza і будуємо поряд колосальний ТРЦ саме для того, щоб вони працювали в синергії, – говорить Черніцький.

Віталій Хомутиннік

Компанія Cascade Investment Fund Віталія Хомутинніка теж може брати участь у конкурсі за ТРЦ, розповів анонімний cпіврозмовник у Фонді держмайна та один з потенційних учасників аукціону.

Пізніше цю інформацію підтвердили і у Cascade Investment Fund.

Ми вивчаємо можливість участі у аукціоні щодо приватизації ТРЦ Ocean Plaza, – розповів фінансовий директор компанії Костянтин Вʼюшинський.

Томаш Фіала

Голова Dragon Capital Томаш Фіала заявив, що компанія буде зацікавлена у Ocean Plaza, якщо його частка продаватиметься на прозорому конкурсі.

Ми в цілому розглядаємо можливість придбання російських активів та вітаємо перші конкретні кроки держави з підготовки до їх виставлення на прозорих аукціонах, – говорить керуючий директор з прямих інвестицій Dragon Capital Володимир Тимочко.

Остаточне рішення ухвалять вже виходячі з інформації, яка буде відома на момент початку торгів, зокрема стосовно наявних обтяжень, зобов’язань та юридичних ризиків на підприємстві. До повномасштабної вторгнення росіян там оцінювали Ocean Plaza у 200–220 млн доларів.

Андрій Журжій

Засновник інвестиційного фонду Inzhur Андрій Журжій має нестандартний план з приватизації об’єкту.

Ми зареєстрували фонд Inzhur Ocean і плануємо акумулювати кошти інвесторів через краудфандинг, – розповів він раніше.

Перший внесок компанія Журжія готова зробити з власних коштів, але хто може стати основними співінвесторами в ТРЦ Ocean Plaza бізнесмен відмовився говорити.

На сайті фонду зараз можна знайти пропозицію доєднатися до купівлі торговельного центру і поріг входу всього 4000 грн. Однак у Inzhur вивчають і можливі ризики, а саме - питання "переважного права" на придбання Ocean Plaza, чи не залишиться воно у міноритарія.

Журжій зауважив, що держава має отримати контроль над компанією, яка керує ТРЦ, інакше приватизація приречена на провал.

Ніхто не погодиться залежати від міноритарного власника. Без зміни статуту та менеджменту в керуючій компанії, цей конкурс заздалегідь приречений на «перемогу» в ньому власника інших 33,35% або його довірених осіб, - запевнив він.

Андрій Іванов

Приватний співвласник ТРЦ Ocean Plaza Андрій Іванов поки відкидає можливість участі в аукціоні і вважає таку інвестицію під час війни недоцільною

За словами Іванова, управління ТРЦ Ocean Plaza наразі здійснює керуюча компанія ТОВ "Київ Молл Менеджмент" на чолі із Олександром Фащевським, яка була залучена з ринку в 2018.

Купівлю своєї частки у 33,35% у Василя Хмельницького він завершив у вересні цього року. 

Ця угода сягнула наших внутрішніх лімітів з інвестиційних ризиків, – говорить бізнесмен.

Читайте також: Cascade Investment Fund відмовився від будівництва ТРЦ “Вирлиця” у Києві

Василь Хмельницький теж не хоче повертатись до цього об’єкту і тим паче не розглядає такі інвестиції під час війни.